Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nytt-tangentbord-ska-snabba-upp-skrivandet/

EKONOMI

Nytt tangentbord ska snabba upp skrivandet

En närbild på BeeRaiders ”optimerade” tangentbord.
En närbild på BeeRaiders ”optimerade” tangentbord. Foto: BeeRaider

En radikalt ny form av tangentbord finns snart i handeln. I tangentbordet ”BeeRaider” påminner tangenternas positioner om ett flygande bi. Enligt tillverkarna kommar användarna att ”kraftigt förbättra hastigheten” i sitt skrivande.

Under mer än hundra år har tangentbord sett ungefär likadana ut: tre rader med bokstäver fördelade mellan en tangent för mellanslag nedantill och siffror i en rad ovanför. Formgivningen, som patenterades 1878, var optimerad för skrivmaskiner, för att deras armar inte skulle komma i vägen för varandra vid snabbt skrivande.

På teknologiinriktade sajten Ozy.com beskrivs hur uppfinnaren Ray McEnaney tillbringat de senaste tio åren med att utveckla ett nytt tangentbord. Modellen påminner till utseendet om ett flygande bi.

Tangentbordet har gjorts i två versioner – dels en som följer den traditionella QWERTY-placeringen av tangenter, om än med den nya formen, och dels den helt nya modell som kallas ”optimerad”. I biets huvud/hjärna (företagets ordval) har de mest använda tangenterna samlats. Mest central av alla i den optimerade modellen är shift-tangenten medan QWERTY-modellen har mellanslagstangenten i mitten. Längre ut i ”vingarna” ligger de tangenter som används mer sällan – i alla fall i det engelska språket.

Tillverkarna av BeeRaider kallar sin lösning för ”mer logisk, ergonomisk och effektiv”, och bedömer att det ska räcka med 20 minuters träning för att lära sig bemästra det nya tangentbordet.

En färdig modell finns ännu inte klar men företaget räknar med att kunna leverera sina produkter någon gång under årets första halvår. De kommer också sälja en modell med den konventionella tangentplaceringen – men även den i formen av ett flygande bi.

Rättelse 2015-02-25: I artikeln stod först att mellanslagstangenten var den centralt placerade. Det stämmer för en av de två modellerna av det nya tangentbordet. Den andra modellen har shift-tangent i mitten.