Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nytt teknikskifte väntar för skakigt Ericsson

Foto: Maja Suslin/TT

Få stora börsbolag har genom åren haft så skakig utveckling som Ericsson. Nu står branschen inför ännu ett teknikskifte samtidigt som Ericssons nya storägare Christer Gardell lurar i kulisserna och kräver bättre resultat.

I slutet av 1990-talet hade Ericsson och telekombranschen en fantastisk period. Mobilkommunikation hade slagit igenom, näten byggdes ut i rask takt och nästa nya tekniksprång – 3g stod för dörren.

Bara några år senare var krisen bråddjup. De fler än tio stora leverantörer som fanns i västvärlden krympte till en handfull, hundratusentals anställda fick lämna företagen och Ericsson var nära konkurs.

Läs mer: Christer Gardell: ”Vi ska jobba hårt för att hitta ny ordförande”

– När 3g kom var inte tekniken tillräckligt bra. Telekombranschen kunde inte tillräckligt om datakommunikation, förväntningarna var felställda och myndigheterna var giriga att få in pengar vid licensauktioner. Skadan för branschen blev monumental, sammanfattar Bengt Nordström, vd för analysföretaget Northstream.

Erik Ekudden, som då arbetade inom Ericssons forskningsorganisation och i dag är teknikchef för bolaget, minns åren i början av 2000-talet som turbulenta.

– Det var mycket diskussioner om industrin var på rätt spår. Vi hade lanserat 3g, branschen hade tagit investeringar som ännu inte betalat sig och affärerna dök, säger Erik Ekudden.

Han lyfter fram att den tiden lärde Ericsson att vara uthålligt för att kunna vara teknikledande, att inte bara se till kundernas nuvarande krav utan ha framförhållning vad som ska komma.

– Det är grunden att stå på när man satsar vidare framåt, säger Erik Ekudden.

3g-investeringarna betalade sig med råge när Iphone kom 2007.

– Iphone ändrade hela spelplanen för industrin. Alla skulle ut på nätet och vara online med sina appar, säger författaren och konsulten Åse Lindskog, som skrivit en bok om företaget under Carl-Henric Svanbergs vd-tid och tidigare var presschef på Ericsson.

Operatörerna byggde ut näten för att klara trafikökningen och nästa teknikskifte, 4g, förstärkte trenden.

– 4g blev en jättestor framgång. Branschen hade lärt sig datakom på vägen och tillväxten var stor i och med Iphone och Androidtelefonerna, säger Bengt Nordström.

Till det kom att stora marknader som Nordamerika och Japan tidigare haft annan 3g-teknik än i Europa. Asiatiska och amerikanska operatörerna började därför runt 2010 investera kraftigt i nya 4g-tekniken. För Ericssons del har särskilt USA varit en lukrativ marknad eftersom bolaget där slipper konkurrensen från kinesiska Huawei, som är portat av säkerhetsskäl.

Den tuffa konkurrensen från kinesiska bolag, mindre lyckade företagsköp och ifrågasatt strategi senaste decenniet har gjort att Ericsson är hårt ansatt när ett nytt teknikskifte nu står för dörren.

Företaget hoppas mycket på 5g. Erik Ekudden framhåller pilotprojekt som bolaget har med företag i bland andra fordonsbranschen och kraftindustrin. Han ser likheter mellan detta teknikskifte och mobilsystemets genombrott.

– 2g var initialt ett företagssystem som även slog igenom på konsumentmarknaden och vi gick från fast kommunikation till mobil kommunikation. 5g är i hög grad kopplad till den stora industriomvandlingen, där företag rationalisera, automatiserar och digitaliserar och försöker minska kostnaden för att driva företaget. Samtidigt finns olika teknologier på konsumentsidan, säger han.

Erik Ekudden nämner förstärkt verklighet (augmented reality), som ger helt andra upplevelser i till exempel spel.

I bolagets ”Mobility Report”, som kom i juni, är prognosen att 2022 kommer 15 procent av jordens befolkning kommer att täckas av 5g, främst de som bor i storstäder.

Vad 5g kan betyda för Ericssons affärer finns skilda åsikter om.

– Branschen har cykler med större investeringar när vi går från 2g till 3g till 4g till 5g då både hårdvara och mjukvara ska rullas ut. Mellan de stora generationerna har vi kontinuerligt ny funktionalitet som rullas ut i näten, i många fall mjukvara, säger Erik Ekudden.

Branschorganisationen GSMA spår att det dröjer till 2020 innan operatörerna, Ericssons viktigaste kunder, ökar sina investeringar. Sedan toppåret 2015 har investeringarna sjunkit och den trenden tror alltså GSMA håller i sig några år till.

Bengt Nordström tror inte att 5g leder till storsatsningar på samma sätt som vid tidigare skiften.

– Det som gör 5g svårbedömt är att operatörsmarknaden inte längre växer. 5g kommer runt 2020, men vi tror inte det blir någon investeringsvåg i närtid i alla fall, säger han.

Om man från samhällets sida vill att operatörerna ska investera mer i 5g-tekniken, tror Bengt Nordström att de som reglerar branschen måste tänka lite nytt och skapa en licensiering som uppmuntrar till investeringar i mobilnät.

Han spår nämligen att operatörerna noga kommer att fundera över mervärdet med att investera i 5g, vilket leder till att det inte blir särskilt många fler sajter med basstationer. Stämmer det finns fortfarande områden med dålig mobiltäckning, vilket kan hindra 5g från att nå sin fulla potential.

Författaren och tidigare presschefen Åse Lindskog är inne på samma spår.

– Världen är täckt av ett grundläggande mobilnät. Det är svårt att se att det skulle ske så omfattande utbyggnader som industrin tidigare varit med om, säger hon.

Till det kommer osäkerheten om hur mycket mobilnät som behövs i den uppkopplade världen framöver.

– Ser man på hur Google tänker, som ligger långt fram inom självkörande fordon, bygger det företaget inte sin lösning på cellulär teknik, konstaterar Bengt Nordström.

För Ericssons del är det inte bara affärerna som är osäkra framöver. Bolaget har fått en ny storägare i finansmannen Christer Gardell med aktivistfonden Cevian Capital. Hans intåg har gjort att Ericssons ordförande Leif Johansson slutar nästa år. Bolagets större aktieägare har nu börjat leta efter en efterträdare.

Fakta. Teknikskiften i telekom

1g. NMT introducerat 1981 av de nordiska televerken och var första större automatiska mobiltelefonsystemet i världen. Fri rörlighet (roaming) blev möjligt mellan de nordiska länderna.

2g. Kom 1992 och var första generationen av digital mobiltelefoni. Det erbjöd datatjänster, större överföringskapacitet och var utformat med tanke på talöverföringar.

3g. Kom i Japan 2001 och i Europa året därpå. Det hade högre överföringshastighet, vilket gjorde det möjligt att läsa e-post och surfa.

4g. Introducerades 2009, första nätet öppnades av Telia. Högre kapacitet än 3g, vilket har gjort att video i mobilen slagit igenom.

5g. Första kommersiella näten väntas i slutet av 2019 och början av 2020 i Asien och USA. För Europa är målet att 5g ska finnas i minst en stad i varje EU-land under 2020. 5g ska ge ytterligare högre överföringskapaciteter och ännu snabbare svarstider.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.