Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt tullhot från Trump sänker börserna

Tullstriden mellan USA och Kina fick de asiatiska börserna att falla. Arkivbild.
Tullstriden mellan USA och Kina fick de asiatiska börserna att falla. Arkivbild. Foto: Shuji Kajiyama/AP

Handelskonflikten i världen trappas upp. Nu hotar USA:s president Donald Trump med att införa tullar mot Kina på import värd 200 miljarder dollar. Utspelet skakar marknaderna och får börskurserna att sjunka. Risken för ett handelskrig ökar nu markant.

Bara några dagar efter att Donald Trump beslutat att införa tullar på 25 procent på import av kinesiska varor värda 50 miljarder dollar laddar han bössan igen. 

Om inte Kina går med på att lätta upp sina handelshinder tänker Trump tullbelägga kinesisk import värd 200 miljarder dollar med 10 procent. Trump säger dessutom att han är redo att lägga tullar på ännu fler varor, värda ytterligare 200 miljarder dollar, om inte Kina viker sig och minskar sina handelshinder.

Om Trump gör verklighet av sina hot skulle det innebära tullar som omfattar i stort sett hela den kinesiska varuhandeln. Förra året uppgick USA:s import av varor från Kina till 505 miljarder dollar. 

Oro råder nu för ett stundande handelskrig som riskerar få hela världsekonomin att vackla. Faran ligger i en spiral där handelspartners inför upptrappade handelshinder mot varandra. Och än så länge syns inga tecken på att Kina tänker backa under hot. Redan efter förra veckans besked var Kina snabba att svara med motåtgärder. Bland annat kommer amerikanska jordbruksprodukter som sojabönor tullbeläggas. 

Inte heller nattens utspel verkar beveka Kina. Landets handelsdepartement var snabbt ute och kallade Trumps hot för utpressning som man inte kommer att vika sig för. I stället hotade landet med ytterligare motåtgärder. 

Den upptrappade konflikten satte marknaden i gungning. I Shanghai slutade börshandeln med ett ras på 3,8 procent, lika mycket föll kurserna i Hongkong. Även Stockholmsbörsen öppnade ner. När denna text skrevs hade kurserna fallit med 0,9 procent. 

Trumps ilska mot Kina har två förklaringar. Det ena är USA:s stora handelsunderskott mot Kina. Förra året uppgick det till 337 miljarder dollar. Men Trump går också till attack mot att Kina stjäl teknik och intellektuella rättigheter från amerikanska företag.  

– USA kommer inte längre låta sig utnyttjas i handeln med Kina och andra länder i världen, sade Trump.

Skulle Trumps nya tullhot bli verklighet kommer det påverka amerikanska konsumenter i klart större utsträckning än förra veckans besked som framför allt riktade in sig på högteknologiska varor som robotar. De nya tullarna skulle höja priset på fler varor i den amerikanska detaljhandeln och försämra amerikanernas köpkraft.  

Trumps aggressiva handelspolitik riktar sig inte enbart mot Kina. Han har även retat upp vanligtvis allierade handelspartners som EU, Kanada och Mexiko genom att införa stål- och aluminiumtullar mot dem med ”nationella säkerhet” som motivation. Inte heller här har Trump än så länge nått någon framgång. Samtliga har meddelat att de kommer att reagera med motåtgärder. I veckan väntas exempelvis EU:s tullar mot amerikanska produkter som whisky och motorcyklar träda i kraft. 

Samtidigt pågår en annan utveckling i världen. EU har slutit en rad frihandelsavtal på senare tid och under tisdagen befann sig EU:s kommissionär i handelsfrågor, Cecilia Malmström, i Australien för att sätta i gång förhandlingar om ett nytt avtal mellan EU och Australien. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.