Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 18:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nytt-tungt-slag-mot-pappersindustrin/

Ekonomi

Nytt tungt slag mot pappersindustrin

Stora Ensos pappersbruk i Hylte.
Stora Ensos pappersbruk i Hylte. Foto: Adam Ihse/TT

Nyligen beslöt SCA att lägga ned sin papperstillverkning i Ortviken. Nu kommer nästa tunga besked – Stora Enso stänger en pappersmaskin i Hylte och 140 personer berörs.

Med dessa neddragningar mister branschen halva sin kapacitet, enligt Katrin Heinsoo på Skogsindustrierna.

TT Text

Ytterligare en anläggning för tidningspappersproduktion stängs ned i Sverige. Nu har turen kommit till Stora Ensos pappersmaskin 3 i Hyltebruk.

– Det är en käftsmäll för hela branschen och för de medlemmar som blir drabbade, säger Mikael Nilsson, ombudsman på LO-facket Pappers.

Stängningen parat med en omorganisation av bruket, där också returpappersanläggningen klappas igen, bedöms påverka som mest 140 anställda, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Nyligen beslöt även SCA Ortvikens Pappersbruk att lägga ned sin papperstillverkning.

– I Ortviken har du en massa företag runt omkring som är beroende av bruket. En sådan här sak påverkar hela orten, säger Mikael Nilsson.

Anledningen till neddragningarna är att efterfrågan på tidningspapper har gått ned under en längre tid, särskilt under coronapandemin, enligt Katrin Heinsoo på branschorganisationen Skogsindustrierna.

– Vi läser inte papperstidningen som vi gjorde förut, utan tar del av nyheter digitalt. Den svenska produktionen av tidningspapper har sett en nedgång på uppemot 25 procent under coronakrisen. Med de aviserade produktionsminskningarna så försvinner ungefär hälften av tidningspapperskapaciteten i Sverige.

Hoppet inom branschen sätts nu till en snabb anpassning efter marknadsläget.

– Det är beklagligt när man måste lägga ned och människor drabbas. Samtidigt är det en utveckling som har pågått under en längre tid. Vi har genomfört strukturella förändringar tidigare och har faktiskt varit bra på att ställa om och tänka nytt. Under 2013 var det stora neddragningar i produktion av tidningspapper och kontorspapper. Då ställde några bruk om till produktion av förpackningsmaterial, där vi fortsatt ser en ökad efterfrågan, säger Katrin Heinsoo och fortsätter:

– Även den här gången ser vi att bruken, både Stora Enso och SCA, säger att de ska göra annat. Stora Enso börjar jobba med fiberbaserat material och SCA med pappersmassa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt