Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 00:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/o-learys-koper-krogkonkurrent-kommer-rikta-oss-annu-mer-mot-europa/

Ekonomi

O'Learys köper krogkonkurrent: Kommer rikta oss ännu mer mot Europa

Foto: Gorm Kallestad/NTB

Restaurangkedjan O'Learys köper upp den tidigare krisdrabbade konkurrenten Harrys. Affären slutförs under årets andra kvartal – och enligt O'Learys är ambitionen att bli ledande i Europa.

– Vi är imponerande av jobbet som har gjorts med Harrys och vi vill bygga vidare på det och försöka göra det ännu bättre, säger O'Learys vd Kenneth Lorentzen till DN.

O'Learys, som grundades i Göteborg 1988, har i dag över 110 restauranger runtom i världen. Men redan 2019 satte O'Learys ett mål om att 2025 vara ledande inom vad man kallar för ”eatertainment”, det vill säga mat och dryck i kombination med aktiviteter och sport, i Europa.

Köpet av Harrys är en del av denna satsning och med det nya förvärvet tar bolaget över ytterligare drygt 20 franchise-restauranger i Sverige.

– Vi ser på Harrys som en naturlig del av vår koncern som kommer att rikta sig ännu mer mot den europeiska marknaden. Med våra ambitioner om att bli nummer ett på eatertainment där passar Harrys in bra i vår portfölj, säger Kenneth Lorentzen.

O'Learys tar nu över 94 procent av aktierna i Harrys Pubar AB från den nuvarande huvudägaren Christoffer Lundström.

Tanken är, enligt Lorentzen, att varumärket Harrys ska finnas kvar och restaurangerna kommer fortsatt gå under samma namn.

– Absolut. Det är viktigt för oss att hålla våra varumärken separata. Men det är klart att vi ser stora möjligheter till andra synergier på inköp, system och generella kunskaper, säger han.

Samtidigt har Harrys brottats med ekonomiska bekymmer och ansökte så sent som förra våren om en rekonstruktion.

Men sedan slutet av oktober står företaget på egna ben igen och de tidigare problemen är inget som oroar O'Learys vd. Likt restaurangbranschen i stort har även O'Learys gått tungt under coronapandemin. På flera av landets restauranger har det rapporterats om varsel och konkurser och enligt egen utsago har O'Learys tappat omkring 80 procent av omsättningen sedan slutet av oktober.

Kenneth Lorentzen hymlar inte med att det har varit ett tufft år för bolaget.

– Det senaste året har varit jättetufft för hela branschen. Samtidigt har vår ambition om att bli nummer ett i Europa inte förändrats. Vi vet att vaccineringen är i gång och att det kommer bli lättnader. Vi får bara vänta på det som alla andra.

Däremot ser han positivt på framtiden i takt med att fler vaccineras och länder så smått börjar snegla mot att släppa på restriktioner och rekommendationer. Lorentzen menar att det finns tydliga tecken på att branschen kommer att växa rejält i framtiden.

– Allt blir mer digitaliserat och så kommer det fortsätta vara även när vi är tillbaka i ett normalläge. Men då har man behov för att vara social och där ser vi att ”eatertainment” kan vara en viktig del, säger han.

Läs mer: Nya miljarder till sänkta lokalhyror i pandemin

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt