Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/oatly-i-nytt-blasvader-nar-kritiserat-riskkapitalbolag-gar-in/

Ekonomi

Oatly i nytt blåsväder när kritiserat riskkapitalbolag går in

Foto: Richard Levine/Alamy Stock Photo

Det stormar kring havredryck-tillverkaren Oatly, igen. Den här gången är det en stor investering från det omstridda riskkapitalbolaget Blackstone som rört upp känslor.

Enligt Oatly har flera kaféer runtom i Europa och Sverige valt att sluta med deras produkter efter affären.

Lagom till att dammet efter bråket med mjölkjätten Arla har lagt sig blossar en ny storm upp kring det skånska havredryckbolaget.

Oatly har stora tillväxtplaner med lanseringar och fabriksbyggen i såväl Europa och USA som i Asien. I somras sökte bolaget finansiering för den fortsatta tillväxten, 400 miljoner dollar, eller 3,5 miljarder kronor, var vad som behövdes.

Hälften av pengarna fick man in via ett ”grönt lån” som bolaget självt kallar det. Det betyder förenklat att de förbinder sig att använda pengarna till investeringar i hållbar utveckling. Resten av pengarna kom från det som av kritikerna skulle kunna kallas raka motsatsen – det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone.

Blackstone är ett av världens största riskkapitalbolag med åtskilliga miljarder i företag över hela världen. Kritiken mot bolaget är bred – dels har de anklagats för att bidra till skövling av regnskogen i Amazonas (vilket de förnekar), dels har de kritiserats för sina köp av billiga fastigheter som de renoverar, höjer hyrorna på och sedan säljer av.

Båda delarna rimmar dåligt med Oatlys hållbarhetsprofil menar kritikerna. En av kritikerna som fått stor uppmärksamhet är dokumentärfilmaren Fredrik Gertten som nyligen spelat in en film där han lyfter bland annat Blackstones fastighetsköp och hyreshöjningar, som han menar fått många hyresgäster att tvingas flytta.

I en krönika i Helsingborgs Dagblad, i samband med att investeringen blev offentlig, ställer han sig frågan om ett bolag som Oatly verkligen kan tala om en mer hållbar värld utan att tänka på social hållbarhet.

”Var går gränsen Oatly? När är pengarna för smutsiga?”, skriver han.

Kritiken mot samarbetet med riskkapitalbolaget har lyfts flera gånger sedan dess både i traditionella och sociala medier. Förra veckan kände sig bolaget nödgat att bemöta den. I sociala medier och på sin hemsida skriver Oatly att de förvisso förstår kritiken, men att de har en annan syn på samröret med Blackstone.

– Om alla hållbara företag utesluter de företag som i dag investerar i dåliga saker kommer ingenting att hända i världen, säger Linda Nordgren, kommunikationschef på Oatly.

Hon menar att det är positivt att en del av Blackstones pengar nu hamnar i en verksamhet som Oatly, snarare än i kött- eller mejeriindustrin.

Samtidigt finns det ingenting som stoppar dem från att ta den eventuella vinst de gör och placera den i en verksamhet som motverkar klimatkampen, eller på något annat sätt strider mot det Oatly står för.

– Absolut, det kan vi inte. Men vi ser det så här; FN är jättetydliga med att om vi ska se en förändring i världen och nå dit vi vill så måste bruna investeringar bli gröna. Det är det som händer här, säger Linda Nordgren.

Flera medier har rapporterat om en bojkott av Oatly som en följd av affären med Blackstone. De uppgifterna vill Nordgen tona ner.

– Vi tycker det är väldigt uppblåst. Det är väl totalt kanske ett tiotal kaféer i Sverige, Storbritannien och Tyskland som bojkottat oss. Men vi ser ingen påverkan i vår försäljning som det är nu, säger hon.

Blackstone slår i en kommentar ifrån sig anklagelserna om regnskogsskövling. I ett mejl skriver en av företagets svenska företrädare att ”kritiken rör en väg som dragits genom regnskogen och vi har överhuvudtaget aldrig ägt vägen det handlar om”.

Vad gäller Fredrik Gerttens dokumentärfilm där bolaget figurerar säger Blackstone till DN att de följer alla lokala lagar och regler på de marknader där de verkar, och menar att deras investeringar bidrar till en positiv utveckling.

Läs även: Försenad fabrik slår mot Oatlys leveranser

Läs även: Kriget om mjölken – vem går vinnande ur kampen?

Ämnen i artikeln

Klimatet
Amazonas
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt