Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

ÖB: Försvaret behöver flera miljarder

01:29. Överbefälhavare Sverker Göranson om det kommande försvarsbeslutet. DN på plats i Sälen på rikskonferensen Folk och Försvar.

Sveriges försvar behöver flera miljarder kronor mer årligen för att inte halka efter Ryssland och andra länder i närområdet.
Det var budskapet från ÖB Sverker Göranson på Folk och Försvars konferens.

Försvarsmakten vill fram till 2020 ha 900 fler fastanställda, mer pengar till övningar och personlig utrustning till soldater. Däremot vill man skjuta på anskaffning av tio nya Gripenplan och en ny ubåt.

ÖB vill inte sätta en exakt prislapp på de föreslagna satsningarna. För något år sedan talade han om ett behov av en årlig förstärkning på 4–5 miljarder kronor.

Sedan dess har Försvaret fått vissa tillskott, men politikerna har samtidigt höjt försvarsambitionerna. Enligt Göransson är den gamla siffran inte "i fel härad". Om försvaret inte får pengarna, varnar ÖB för svåra prioriteringar.

– Då kommer det inte att räcka till de ambitionsnivåer som har uttryckts. Och det tycker jag är en oacceptabel risktagning.

För att visa vart utvecklingen är på väg i omvärlden pekar ÖB på att Nato-länderna uppmanats att på sikt ha en försvarsbudget motsvarande två procent av BNP. Det skulle för svensk del motsvara 70–80 miljarder kronor– nära en fördubbling av försvarsbudgeten.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska regeringen vara klar med försvarspropositionen, som handlar om satsningar och inriktning på försvaret fram till 2020, innan slutet av april.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.