Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Obama mobiliserar digitalt drömlag mot IS

Barack Obama.
Barack Obama. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Vita huset förbereder en organiserad kamp mot terrorsekten IS på nätet. Chefer från bland annat Apple, Twitter, Facebook, Snapchat och Buzzfeed mötte det amerikanska kontraspionaget på onsdagen.

Representanter för ett femtiotal teknikföretag deltog i onsdagens möte med presidentstaben, säkerhetsrådet samt försvars- och inrikesdepartementet, enligt en föredragningslista som CNN tagit del av. Storbritanniens regering deltog också via ambassadpersonal.

Ambitionen är att göra en rejäl och samordnad upptrappning av bekämpningen av terrornätverk som IS på internet. Terrorister publicerar ofta material om och från sina verksamheter på sociala medier som också fungerar som rekryteringsforum.

Teknikföretagen ska ha berättat om sina arbeten och erfarenheter av problemet, medan myndigheterna delade med sig av underrättelser om IS:s digitala strategier. Ett led i kampen ska vara att erbjuda positiva budskap och andra bilder av verkligheten än den som terroristerna ger.

De olika aktörerna har känt till att deras produkter använts av fientliga våldsgrupper och har vidtagit en del åtgärder. Tidigare denna månad blockerade exempelvis Twitter 125.000 IS-kopplade konton. Förra veckan var också utrikesminister John Kerry i Hollywood för samtal med filmstudiochefer om hur man kan vinna IS-sympatisörers hjärtan.

Apples närvaro i samtalen med USA:s ledning väcker associationer till den parallella händelseutvecklingen i fallet med San Bernardino-terroristens låsta Iphone. På onsdagen framhärdade vd Tim Cook i ABC News i sitt beslut att inte erbjuda hjälp att skriva ett program för att få tillgång till all information på mobilen – ”ett sådant program skulle vara mjukvarans motsvarighet till cancer”, säger han i den halvtimmeslånga intervjun.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.