Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Obama: Republikanerna hotar vår ekonomi

Nu inleds de automatiska nedskärningarna av USA:s budget.
Nu inleds de automatiska nedskärningarna av USA:s budget. Foto: Brendan Smialowski / Scanpix
I dag träder de automatiska nedskärningarna i USA:s budget i kraft. Ekonomin hotas, det kostar oss jobb och försenar återhämtningen sade president Barack Obama i ett angrepp på Republikanerna.
 

Han anklagar motståndarna för att riskera landets ömtåliga ekonomi, när de inte släpper fram hans plan på att minska det väldiga budgetunderskottet.

De automatiska nedskärningarna på motsvarande 550 miljarder kronor, som ingen egentligen vill ha, inleds nu successivt. De slår mot både välfärden och militären.

Regeringen och kongressen gav sig själva en frist före nyår då de sköt upp budgetstupet till den 1 mars. Dagen innan fick varken Republikanernas eller Demokraternas förslag till en lösning på krisen tillräckligt stöd i senaten.

Och nu tar kongressfolket helgledigt för att resa hem.

Demokraterna ville bättra på de federala inkomsterna genom att täppa till kryphål för de rikaste i skattesystemet. Republikanerna vill inte öka skatteintäkterna, utan överlåter i stället åt president Obama att avgöra på vilka departement som besparingarna ska ske.

Representanthusets talman John Boehner (R) uteslöt skattehöjningar som ett sätt att ta itu med budgetunderskottet efter samtal med president Obama om de automatiska budgetnedskärningar som väntar om inte en uppgörelse nås.

– Diskussionen om intäkter är enligt min uppfattning över. Det handlar om att tala om utgiftsproblemet, sade Boehner till journalister efter mötet i Vita huset.

Därmed står han fast vid den position som hittills gjort en budgetuppgörelse möjlig.

Enligt Boehner ska representanthuset nästa vecka fortsätta arbetet med en finansiering av regeringens verksamhet mars månad ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.