Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Obama talade om NSA

Det var ingen duckande president som tog till orda om NSA:s underrättelsearbete. Barack Obama underströk att amerikanska underrättelseorgan, av säkerhetsskäl, kommer att fortsätta inhämta underrättelser inom och utom landet. ”Med respekt för amerikaners rätt till en privat sfär, och med förtroende hos våra partner utomlands”, sade han.
Det var ingen duckande president som tog till orda om NSA:s underrättelsearbete. Barack Obama underströk att amerikanska underrättelseorgan, av säkerhetsskäl, kommer att fortsätta inhämta underrättelser inom och utom landet. ”Med respekt för amerikaners rätt till en privat sfär, och med förtroende hos våra partner utomlands”, sade han. Foto: Carolyn Kaster / AP

Barack Obamas tal på fredagen, om den nationella säkerhetsmyndigheten NSA:s arbetsmetoder, handlade inledningsvis om behovet av övervakning, en verksamhet som enligt USA-presidenten  ”förhindrat ett flertal attacker och räddat livet på oskyldiga världen över”. DN rapporterade direkt.

Kalle Holmberg: I talet som USA:s president Barack Obama ska hålla på fredagen väntas han föreslå omfattande reformer för landets inhämtning av internationellt underrättelsematerial. Talet är utsatt att inledas klockan 11 Washingtontid, klockan 17, svensk tid.

Kalle Holmberg: I spekulationer kring vad presidenten kommer att presentera menar en av nyhetskanalen CNN:s kommentatorer att ”inget i omfattningen” av informationsinhämtning kommer att förändras.

Kalle Holmberg: Presidenten inleder med att beskriva hur underrättelseinhämtning spelade stor roll för när det som skulle bli USA föddes. Spioneri var viktigt när man sökte få reda på vad kolonialmakten Storbritannien hade för planer, där och då i Philadelphia, en stad som står som symbol för amerikansk självständighet än i dag. Han fortsätter med att peka på underrättelser som avgörande för USA:s agerande i krigstider, under första världskriget, andra världsrkriget och fram till 11 september.

Kalle Holmberg: – Det är svårt att överbetona vikten av underrättelseinhämtning, säger Obama.

Kalle Holmberg: Presidenten medger att ”excesser” förekommit vad gäller avlyssning och annan informationsinhämtning under perioden som följde närmast efter terrorattackerna mot New York och Washington den 11 september 2001.

Kalle Holmberg: – Men dessa överdrifter hade rättats till – vid tiden för mitt tillträde som president – med inrättandet av nya myndigheter, domstolsavgöranden och kongressens översyn, säger Obama.

Kalle Holmberg: – NSA (National Security Agency, Nationella säkerhetsmyndigheten, reds anm) korrigerar de misstag myndigheten gör, i enlighet med vad lagen föreskriver.

Kalle Holmberg: Hittills har presidenten inte nämnt Edward Snowden, visslaren, vid namn förrän nu... men enbart med efternamnet (om jag hängt med...).

Kalle Holmberg: – Hotet om terror kommer inte att försvinna inom någon slags nära framtid, säger Barack Obama och beskriver hur han och hans medarbetare arbetat brett med att konsultera bland annat utländska regeringar, kommunikationsspecialister och industrin för att söka efter medlen att även fortsatt inhämta information, men på ett sätt som har folkets förtroende.

Kalle Holmberg: Talet utvecklar sig till en grundlig genomgång för hur en demokratisk och frihetlig stat som USA måste agera för att få fram den information som krävs för en effektiv säkerhetspolitik, samtidigt som människors rätt till sin privata sfär resspekteras.

Kalle Holmberg: – I dag lägger jag fram en plan för detta, säger Obama och börjar presentera reformen, punkt för punkt.

Kalle Holmberg: – Angående telefonsamtal; antal samtal och samtalens längd ska registreras, för att man därefter kan inrikta sig på de telefonkontakter som framstår som suspekta. NSA har inte rätt att lyssna till vanliga amerikaners samtal, säger Obama efter att ha förklarat att det är den verksamheten, telefonsamtal som avlyssnas, som lett till så intensiv debatt.

Kalle Holmberg: – USA har unika möjligheter för informationsinhämtning, men vi måste ha andra länders förtroende för hur vi arbetar med detta. Vi måste, vad gäller underrättelser utomlands, förklara hur vi arbetar, för att säkra andra länders ledares och folks förtroende.

Kalle Holmberg: – Låt mig vara tydlig, våra underrättelseorgan kommer att fortsätta samla in information om andra staters regeringar. Men det ska vara helt klart för alla länder vi ser som våra partner att detta inte riktas mot dem.

Kalle Holmberg: – Det känns ibland som om USA är skyldigt att leva upp till en speciell standard – ingen förväntar sig att Kina ska vara öppet med sin informationsinhämtning. Världen väntar sig av oss att vi ska stå upp för rätten att tala fritt. Jag är övertygad om att att vi kan leva upp till de förväntingarna, den standarden, säger Obama och avslutar sitt tal med ”God bless America”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.