Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 01:42 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/odesdag-for-saab/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ödesdag för Saab

Inga löner har betalats ut och hotet om konkursansökan hänger alltjämt över Saab. Under dagen väntas IF Metall ta ställning till om de ska ta steget att begära företaget i konkurs. Samtidigt jobbar Saab med att hitta finansiering.

– Så fort vi har något klart går vi ut och meddelar alla, men vi kommenterar inte under själva processen, säger Gunilla Gustavs vid Saabs pressavdelning.

Eftermiddagens möte med IF Metall i Trollhättan och representanter från förbundsledningen kommer att avgöra hur facket går vidare i frågan om en eventuell konkursbegäran.

– Vi kommer att fatta ett beslut utifrån den situation som råder, säger klubbordförande Håkan Skött.

Och om inget förändras till dess?

– Vi ska se till att bli uppdaterade, sedan får vi se i eftermiddag.

Hur är stämningen bland dina medlemmar?

– Det är väldigt tudelat. Folk är oerhört frustrerade, på torsdag är det fjorton dagar sedan lönen skulle ha betalats, och för många är det en oerhört jobbig situation att vara utan pengar. Samtidigt vill man inte att det ska gå åt pipsvängen utan att det ska lösa sig på något sätt.

– Konkurs är ingen bra lösning, och man ska vara medveten om att det tar tid att få ut pengar från lönegarantin. Alla skulle naturligtvis tjäna på att det här företaget lever vidare, säger Håkan Skött.

IF-Metalls förbundsjurist, Darko Davidovic, säger att man hela tiden för samtal med Saab Automobile om hur situationen kan lösa sig för deras medlemmar. Det är orsaken till varför IF-Metall inte begärt biltillverkaren i konkurs ännu förklarar han.

Betyder det att ni har information om att Saab är på väg att få in pengar?

– Vi gör ju en bedömning av den information vi får från dem. Det är ändå tionde dagen som våra medlemmar inte har lön. Rent juridisk kunde vi ju begärt dem i konkurs redan i fredags, och för varje dag vi inte vidtar någon åtgärd, måste vi ha rejält på fötterna för att inte göra det, säger Darko Davidovic.

– Men säger Saab sedan att de nått vägs ände, eller vi inser att det inte går längre, då kommer vi inte ens att invänta eftermiddagens möte för att begära dem i konkurs. Vi har förberett allt, säger Darko Davidovic.

Det är fortfarande oklart om facken på Saab i Trollhättan gör gemensam sak kring en eventuell konkursbegäran.

– Det är inte bestämt men vi pratar ju med varandra, säger Per Bränneby, Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer på Saab.

Inom några dagar går tidsfristen ut för de betalningsuppmaningar som tjänstemannafacken lämnat till företaget på grund av uteblivna augustilöner.

Hur snabbt kommer ni att agera?

– Vi kommer att ta ställning till det vid ett medlemsmöte senare i veckan, säger Per Bränneby.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.