Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

OECD varnar: Ny bankkris på väg

Eurolandet Slovenien, vars BNP beräknas falla med 2,1 procent i år, kan ha trixat med siffrorna för att dölja omfattningen på landets bankkris, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Beräkningar från Ljubljana visar att det behövs cirka 1 miljard euro i kapitaltillskott i krisbankerna, men enligt OECD kan behovet vara "betydligt större".

"Slovenien står inför en allvarlig bankkris, skapad av för stort risktagande, svag bolagsstyrning av statsägda banker", skriver OECD i ett uttalande.

Dessutom är Sloveniens kontrollsystem av banksektorn enligt OECD präglat av ineffektivitet och brister.

OECD efterlyser en genomgripande strukturomvandling i den statligt kontrollerade banksektorn i Slovenien, med privatisering av solventa banker och likvidering av de banker som inte håller måttet. Därtill vill OECD se höjd pensionsålder, sänkta ersättningar till arbetslösa och effektivisering av landets sjukvård och utbildning.

Sloveniens banker har tillsammans problemlån på cirka 7 miljarder euro, 20 procent av landets BNP. Med en ekonomi i recession är statens finansiella utrymme för att stödja krisbanker begränsat och farhågorna på marknaden för att även Sloveniens ska behöva be om hjälp från EU och IMF för att klara sig finansiellt breder ut sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.