Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Oförändrad ränta det mest troliga

Troligast är att reporäntan hålls oförändrad när Riksbanken i morgon, onsdag, kommer med nytt räntebesked. Avgörande är i så fall den senaste tidens finansoro och dystrare konjunkturutsikter. Men helt säkert är det inte förrän riksbankschefen Stefan Ingves visar var han står.

Onsdagens räntebesked kan betyda att den pågående räntehöjningstrenden bryts. Sedan sommaren 2010 har reporäntan höjts sju gånger, från 0,25 procent till nuvarande 2,0 procent. Ränte­banan, som är Riksbankens prognos för reporäntan, pekar också mot ytterligare höjningar i höst.

Men detta återspeglar hur majoriteten i Riksbankens direktion såg på läget i början av juli, innan den senaste tidens finansoro hade brutit ut och konjunkturutsikterna blivit dystrare. Bedömningen nu kan vara annorlunda, även om riksbankschefen Stefan Ingves vid mitten av augusti hävdade att det mesta av vad som inträffat ­kunde förutses. Förste vice riksbankschefen Svante Öberg, som tidigare har förespråkat snabba räntehöjningar, har sedan hållit ett tal där han uttryckte sig mer återhållsamt.

I Riksbankens direktion har röstsiffrorna varit 4–2 sedan räntehöjningarna inleddes. Minoriteten, som består av vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson, har motsatt sig det senaste årets höjningar och knappast ändrat uppfattning denna gång. Men för att det ska bli en räntepaus räcker det att två av deras direktionskolleger byter sida eller att Stefan Ingves, som har utslagsröst, gör det.

Bland utomstående räknar de flesta, men inte alla, med att Riksbanken ska avstå från att höja reporäntan. I SEB:s senaste enkät med marknadsbedömare var det en tredjedel som trodde att det ändå blir en höjning.

Skälet skulle i så fall vara att Riksbanken vill vara säkrare innan man ändrar kurs. Mot detta står att marknaden gör en helt ­annan bedömning och, till och med, tror på sänkta räntor inom närmaste året. Ytterligare en räntehöjning skulle därför väcka besvikelse och kunna ge starka reaktioner.

Det mesta talar därför för oförändrad reporänta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.