Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/oforandrade-priser-pa-bostadsrattsmarknaden-i-december/

EKONOMI

Oförändrade priser på bostadsrättsmarknaden i december

Foto: Lisa Mattisson

I december var det genomsnittliga priset på en bostadsrätt i Sverige oförändrat jämfört med november. Snittpriset på en villa sjönk med en procent, enligt Svensk Mäklarstatistik

Årets sista kvartal gav en betydligt lugnare marknad än den som gällt under pandemin, med färre affärer och mindre prisökningar.

Under 2021 steg det genomsnittliga priset på en bostadsrätt i Sverige med sju procent och på en villa med 13 procent.

Det är visserligen en prisökning, men det mesta av detta kom under första halvåret. I juni, till exempel, var årsökningstakten på villapriset hela 20 procent och på bostadsrätter 13 procent.

Det gjordes också många affärer. Under 2021 bytte 132 000 bostadsrätter ägare, 11 000 fler än för 2020. Villaförsäljningarna var 59 000, 2 000 fler än för 2020.

– De tre sista månaderna av 2021 gick dock antalet sålda bostäder ned något i jämförelse med 2020. Även priserna hade en vikande trend under andra hälften av 2021, skriver Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik i en kommentar..

I december var snittpriset på bostadsrätter oförändrade i riket samt alla storstadsregioner, med undantag för centrala Stockholm. Där steg det i stället med två procent.

På årsbasis steg priset i centrala Stockholms med elva procent, med tio procent i centrala Malmö och Stormalmö, med åtta procent i centrala Göteborg och med sex procent i Storgöteborg och Storstockholm.

Villapriset var oförändrat i Storstockholm i december, jämfört med november. I Storgöteborg sjönk det med en procent och i Stormalmö med två procent.

På årsbasis steg villapriset med 13 procent i Storgöteborg och med tolv procent i Storstockholm och Stormalmö.

Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen spår att bostadsmarknaden 2022 kommer att inledas lika lugnt som 2021 avslutades.

– Enligt vår senaste enkät så tror en stor majoritet av Mäklarsamfundets medlemmar att både villa- och bostadsrättspriserna blir oförändrade när vi summerar första kvartalet, säger han i en skriftlig kommentar.

Läs mer: Covideffekten på bostadsmarknaden är överdriven

Läs mer: Bostadsrättspriserna steg mer under 2000-talets första decennium

Ämnen i artikeln

Malmö
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt