Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ökad misstro mot pensionssystemet efter Allraskandalen

Pensionsfondsbolaget Allra har sitt huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.
Pensionsfondsbolaget Allra har sitt huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Other: Jonas Ekströmer / TT

Skandalen kring pensions­bolaget Allra har sänkt för­troendet för pensionssystemet. Det visar en ny under­sökning av Privattjänste­manna­kartellen PTK som DN har tagit del av.

När PTK lät opinionsföretaget Novus fråga privatanställda tjänste­män om de hade förtroende för Pensionsmyndigheten sade sju av tio svarande att de hade det.

Samtidigt säger var tredje att de fått en mer negativ bild av privata pensions- och försäkringsråd­givare under det gångna året. Och nästan sex av tio som har hört talas om Allraskandalen säger att de har fått ett minskat förtroende för hela ­pensionsbranschen.

Betyder det också att för­troende för själva pensions­systemet har minskat?

– Ja, det skulle jag säga. Jag tycker att undersökningen pekar på det, säger Anders Ångbäck, pensionsrådgivare på PTK.

– Ett lägre förtroende för rådgivare var väl inte så jättekonstigt att vi fick, men vi ser nu att hela branschen får ta smällen. Det är ett jätte­stort problem, tillägger han.

PTK, som är en facklig organisation, har tagit ett steg längre än att ge medlemmarna information. De ger också råd. Och skandalerna påverkar spararna, menar Ångbäck. De ”oberoende” rådgivarna har alltför ofta visat sig ge råd som gynnar rådgivarna, inte spararna.

– Vi ger rådgivning som är verkligt oberoende. Men säg det till ­någon som just läst om Allra. De vet ju inte skillnaden mellan rådgivning framtagen av facket och en säljare som erbjuder en ”trevlig produkt”, säger Ångbäck.

– Jag tror att väljarna blir passiva – de vågar inte göra någonting, tillägger han.

Anders Ångbäck pekar på att det finns en rad val som inte har med placering att göra, som kan ha stor betydelse för den framtida pensionen. Som exempel tar han det efterlevandeskydd som finns i de flesta avtal.

– Och så har vi många som kan ha gjort ett ogynnsamt val för länge sedan, men som nu inte vågar byta.

Tyngdpunkten för PTK:s rådgivning ligger givetvis på tjänste­pensionen ITP och ITPK, men Ångbäck ger också råd till medlemmarna om den statliga premie­pensionen, där Allra och skandalbolaget Falcon Funds verkade.

Anders Ångbäck efterlyser en samling i hela branschen. Kunskapen om pensionssystemet är lågt, vilket undersökningen också visar.

Men om fack och arbetsgivare kan enas om att ge verkligt oberoende rådgivning kan det ge pensionsspararna den kunskap de behöver.

– Arbetsgivarna har också ett ansvar här. De kan hjälpa till, till exempel ge en vink om vad som är en dyr fond. Då kan de anställda i varje fall ställa de kritiska frågorna när de går till sin bank, säger Ångbäck.

Läs mer: Allras grundare: ”Ingen har blivit lurad”

Läs mer: Allra uppges ha blåst sparare på ytterligare 138 miljoner

Läs mer: Spararna blåsta på hundratals miljoner kronor

Fakta.Utformat som en pyramid

Undersökningen

Undersökningen har gått ut till privat­anställda tjänstemän i Novus slumpmässigt rekryterade webb­panel, Sverigepanelen.

Frågorna ställdes i januari. 60 procent svarade på frågorna.

 

Pensionssystemet

Det svenska pensionssystemet kan beskrivas som en pyramid, där basen utgörs av den allmänna ­stat­liga ­pensionen. Till den kommer tjänstepensionen som 90 procent av alla anställda har. Högst upp finns ­eventuellt privat ­pensionssparande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.