Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ökad pessimism på bostadsmarknaden

Fler bostadsägare tror på sjunkande priser i framtiden  och färre på stigande priser. Det visar Nordeas Boendebarometer för hösten.

De allt tydligare signalerna om att bostadspriserna går mot en avkylning har uppfattats av bostadsägarna, enligt Nordeas Boendebarometer.

I våras trodde mer än varannan, 56 procent, av de tillfrågade i Boendebarometern, att priserna skulle stiga under de kommande tolv månaderna. 

Ett halvår senare är skiftet tydligt - endast 46 procent tror på stigande priser. 

Andelen som tror på fallande priser har samtidigt stigit från åtta procent till 13 procent.

Barometern har även frågat om bostadsägarna kan bo kvar om räntan stiger till fem procent. Hela 85 procent svarade ja på fråga och endast fyra procent nej. Elva procent svarade att de inte visste.

Men det finns regionala skillnader - i Stockholm svarar tio procent av de tillfrågade att de inte kan bo kvar.

Om undersökningen

Undersökningen gjordes den 15-21 september till Yougovs Internetpanel.

Inbjudan att delta skickades till bostadsägare 18 år eller äldre.

Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.