Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ökad press på LO inför slutronden

"Nu är alla inblandade skyldiga att sätta ned foten och säga att det här är det som har fungerat bra för Sverige", säger Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv.
"Nu är alla inblandade skyldiga att sätta ned foten och säga att det här är det som har fungerat bra för Sverige", säger Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Emil Wesolowski

Industrins parter har kallat in sina förhandlingsdelegationer i påsk. Samtidigt skruvar Svenskt Näringslivs vice vd, Peter Jeppsson, upp tonläget. Han uppmanar LO-ledningen att tillrättavisa de LO-förbund som kräver mer än ”märket”.

Den erfarne förhandlaren Peter Jeppsson står bakom Svenskt Näringslivs tajta samordning i avtalsrörelsen, som nu är inne i slutspurten. En majoritet av LO:s förbund har ställt krav på lönehöjningar som är betydligt högre än industrins ”märke” denna gång kan bli. Om en dryg vecka väntas parterna inom industrin vara färdiga.

Tydligast på offensiven är de relativt högavlönade bygg- och anläggningsfacken. Målarna lade i tisdags ett första konfliktvarsel, som kan utlösas i strejk den 8 april.

Arbetsgivarna försöker i väntan på industrins avtal hålla emot de högre kraven genom att trycka på stand by-knappen för alla avtalsrörelser vid sidan av industriavtalet, trots att även flera av dessa löper ut i månadsskiftet.

Peter Jeppsson är uppenbart orolig att byggfacken denna gång med hjälp av konflikthot och sympatiåtgärder ska lyckas forcera arbetsgivarnas tätt sammanhållna led och lönebildningsmodellens inbyggda spärrar, med huggsexa som resultat. Särskilt om industrin inte blir klar i tid.

– Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Och vi har ett regelverk kring arbetsmarknadskonflikter som sätter rätt mycket redskap i händerna på facken och rätt lite på företagen.

Förbundens ickerespekt för märkesprincipen upprör inte bara arbetsgivarna, utan också industrifacken och statsminister Stefan Löfven, som i veckan offentligt markerade mot byggfacken och andra LO-förbund som han anser nu hotar den svenska modellen.

Ett bra statement av statsministern, säger Peter Jeppsson, som nu uppmanar även LO-ledningen att tillrättavisa märkes-myteristerna:

– Det handlar om ett antal förbund som länge tyckt att märket gett dem själva för liten roll och utrymme, och som pekar finger mot IF Metall och anklagar dem för att aldrig strejka och ta ut så mycket som de ”borde”.

Skulle märkesspräckarna lyckas kastas Sverige tillbaka till 1970- och 1980-talens huggsexor, menar Jeppsson.

– Det vore jäkligt farligt. Därför är nu alla seriösa inblandade – även LO-ledningen – skyldiga att sätta ned foten och säga att det här är det som har fungerat bra för Sverige och som kommer att leda den svenska modellen vidare.

Mitt i förhandlingsstormarna kämpar IF Metall, GS och Livs för att lyckas uppnå ett tillräckligt högt avtal för att övriga inom LO trots allt ska kunna respektera det som märke.

En svår uppgift, med tanke på att industriarbetsgivarnas bud på högst 1 procent ligger långt ifrån fackens krav på 2,8, och ännu längre från övriga LO-förbund, som nästan samtliga krävt runt 3,2.

I torsdags publicerade Facken inom industrin en gemensam debattartikel i Dagens Industri där de hävdar att arbetsgivarna har fel om att industrin går dåligt och att svensk konkurrenskraft är svag.

Men facken ser en helt annan bild än Svenskt Näringsliv, fastslår Jeppsson.

– Det finns förstås tecken i ekonomin på att saker håller på att förändras till det bättre. Men jag tycker att man kanske cashar in det lite för tidigt. Visst går det bra inom några branscher i industrin, men i andra går det riktigt dåligt.

– Vi har halkat efter under ett antal år. Nu har vi ett behov av att ta tillbaka konkurrenskraft.

Fakta. Avtals­rörelsen

2016 är ett stort förhandlingsår då många avtal löper ut efter att ha gällt i tre år.

Det finns 685 avtal på den svenska arbetsmarknaden.

500 avtal omförhandlas i år.

Förhandlingarna berör tre miljoner anställda.

Den 31 mars löper avtal ut för anställda inom industrin, handeln, byggbranschen, transportanställda och för lärarna.

Källa: Medlingsinstitutet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.