Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ökad risk för präststrejk efter avbrutna förhandlingar

Söndagens kyrkoval sker i en turbulent tid för Sveriges präster. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation avbröt på onsdagskvällen alla förhandlingar om nytt kollektivavtal med prästernas största fackförbund.

Ytterst kan det leda till att tusentals präster går ut i strejk.

Parterna har förhandlat om ett nytt kollektivavtal sedan januari i år. Det infekterade bråket mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) och Kyrkans akademikerförbund (KyrkA) kulminerade på onsdagen, när Skao valde att helt lämna förhandlingarna.

– Facket har pratat med väldigt högt tonläge i olika medier, medan vi bildligt talat har suttit och väntat i förhandlingsrummet. Då är det svårt att mötas, säger Cecilia Herm, förhandlingschef och chef för arbetsgivarenheten på Skao.

Tidigare i veckan kallade kyrkofackets förbundsordförande Bror Holm de föreslagna villkoren för "närmast slavliknande".

– Vi hamnade i ett läge där vi behövde säga vad som faktiskt ligger på förhandlingsbordet. Om man då uppfattar det som ett högt tonläge så kanske man borde tänka på vad man lägger fram. Det är förvånande att den ena parten frånträder förhandlingen, säger Bror Holm.

Tills vidare gäller 2016 års avtal - med sju dagars ömsesidig uppsägningstid. Om någon av parterna säger upp avtalet upphör fredsplikten att gälla. Då finns det en risk att prästerna går ut i strejk.

En präststrejk skulle kunna påverka dop, begravningar och bröllop över hela landet.

– Om avtalet sägs upp så kan det bli konflikter av olika slag, men vi har inga planer på att säga upp det gällande avtalet. Vi får se vad som händer framöver, hur motparten kommer att agera och sedan reagera på det, säger Bror Holm, som menar att många präster har meddelat honom att de är beredda att strejka.

– Men jag hoppas och tror att vi ska kunna lösa frågan utan att vi hamnar i ett sådant läge, säger han.

Arbetsgivarorganisationen kommer att uppdatera analysen vartefter situationen utvecklas.

– Vi måste naturligtvis analysera alla våra möjligheter och diskutera vad som kan inträffa, säger Cecilia Herm på Skao.

Facket har sagt att Skao vill ta bort rätten till ersättning för arbete på övertid och obekväma arbetstider. En förändring som skulle slå hårt mot yrkesgruppen.

Luka Vesteergard är präst i Klippans pastorat några mil utanför Helsingborg.

– Präster är den yrkeskategori i kyrkan som arbetar de längsta arbetsdagarna på de obekvämaste tiderna. Vi jobbar helger, kvällar och högtider då andra är hemma med sina nära och kära. Vi vill gärna göra det, men förlorar vi våra kompensationer berövas vi vårt värde som yrkeskår, säger han.

Cecilia Herm på Skao tycker att den öppna diskussionen kring olika förslag i avtalet är märklig.

– Vi lämnar ett avskalat förhandlingsförslag och meningen är att parterna ska diskutera det tillsammans och komma med synpunkter. I normala fall hittar man en kompromiss, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.