Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/okad-tillvaxt-for-hushallslan/

EKONOMI

Ökad tillväxt för hushållslån

Utlåningen till hushåll ökade med 5,2 procent i årstakt i april, vilket är 0,1 procentenheter mer än tillväxttakten för utlåningen månaden före.

TT Text

För bostadslånen var tillväxttakten 5,6 procent i april, upp med 0,2 procentenheter jämfört med mars, enligt månadssiffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Bostadslånen stod för 81 procent av den totala utlåningen till hushållen, som i april uppgick till 2 941 miljarder kronor.

Den genomsnittliga räntan på nya bolån under april månad låg på 2,57 procent, oförändrat jämfört med mars.

Den högre tillväxttakten för bostadslån borde inte överraska någon mot bakgrund av den gynnsamma finansiella situationen för hushållen, enligt Nordea-ekonomen Andreas Wallström.

Han pekar i en kommentar till SCB-siffrorna på flera faktorer som ligger bakom trenden: realinkomsterna ökar, nettoförmögenheten är på rekordnivåer och boräntorna viker av nedåt. Han tillägger att dessa faktorer troligen kommer finnas kvar under resten av året.
"Vår bästa gissning är därför att både huspriser och kredittillväxten kommer att fortsätta öka", skriver han.

Kredittillväxten i eurozonen var samtidigt fortsatt negativ i april, trots att Europeiska centralbanken (ECB) sänkt styrräntan till 0,25 procent, försett bankerna extra likviditet och sänkt kraven på säkerheter för lån till banker.

Lånen till den privata sektorn föll med 1,8 procent i april jämfört med samma månad i fjol, vilket innebär 24 månader i rad med minskad kreditgivning. I mars i år var nedgången 2,2 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt