Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 23:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/okad-tro-pa-lagre-inflation/

Ekonomi

Ökad tro på lägre inflation

Foto: Hussein El-alawi

Inflationsförväntningarna faller markant, visar en enkät gjord av Kantar Sifo Prospera.

TT Text

På ett års sikt väntas inflationen enligt måttet KPIF uppgå till 0,4 procent, vilket kan jämföras med förväntningar på en inflation på 1,4 procent på ett års sikt i den senaste motsvarande mätningen från mars.

På två års sikt väntas inflationen ligga på 1,1 procent, mot tidigare 1,5 procent. Och på fem års sikt ligger inflationsförväntningarna nu på 1,7 procent mot tidigare 1,8 procent.

I enkäten som genomförts i juni ingår företrädare för arbetsmarknadens parter, inköpschefer och aktörer på penningmarknaden.

Riksbankens reporänta väntas ligga kvar på noll på tolv månaders sikt. Men om två år väntas en räntehöjning till omkring 0,1 procent och om fem år till cirka 0,7 procent. I maj räknade enkätdeltagarna med minusränta på tre månaders och ett års sikt.

Läs mer: Prisfall i coronakrisens spår

Ämnen i artikeln

Inflationen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt