Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ökad tro på stigande bopriser

Nästan tre av fyra hushåll tror att bopriserna stiger det kommande året, enligt SEB:s boprisindikator. ”Indikatorn har vänt upp riktigt kraftigt”, säger bankens privatekonom Jens Magnusson.

Enligt mars månads boprisindikator tror 71 procent av hushållen att priserna på bostäder ska stiga. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med februari. När de som tror på fallande priser räknats bort hamnar SEB:s boprisindikator på 60, upp tio procentenheter.

Enligt Jens Magnusson är Riksbankens räntesänkning i februari en viktig förklaring. Utsikterna om fortsatt extremt låga räntor verkar just nu väga tyngre än de politiska diskussionerna om till exempel slopade ränteavdrag och hårdare amorteringskrav, enligt Magnusson.

SEB räknar med att bostadspriserna ska stiga med cirka fem procent under 2016. Men den förutsägelsen gjordes efter att indikatorn fallit kraftigt i slutet av 2015. Trots att indikatorn vänt upp så kraftigt ligger prognosen fast.

– 2015 års boprisrally kommer inte upprepas. Det finns såpass mycket i vågskålen som talar för en lugnare utveckling att vi ligger kvar med fem procent.

Snittförväntningarna på Riksbankens reporänta om ett år har också fallit rejält, ned till 0,03 procent jämfört med 0,15 procent i motsvarande mätning i februari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.