Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/okad-vinst-for-volvo-cars-efter-forsaljningsrekord/

Ekonomi

Volvo lyfter – flaggar för viruseffekt

Volvo Cars ökade sin vinst under det sista kvartalet 2019.
Volvo Cars ökade sin vinst under det sista kvartalet 2019. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Coronavirusets utveckling får nu konsekvenser för Volvo Cars.

Bolaget räknar med minskade försäljningsvolymer på den viktiga kinesiska marknaden under första kvartalet.

TT Text

Volvo Cars har visserligen inte fabriker i den främst berörda provinsen Hubei med mångmiljonstaden Wuhan. Beslutet att stänga ned stora delar av landets transportmedel liksom affärsverksamhet får dock tydliga effekter precis som för många andra företag.

– Hela Kina har ju stängt ned när lokala myndigheter uppmuntrat befolkningen att stanna hemma. Affärer är stängda, bilhandlare har stängt och självklart kommer det att påverka volymerna under kvartal ett. Vi kommer att tappa ungefär två veckor i volym, säger vd:n Håkan Samuelsson.

Just den kinesiska bilmarknaden är världens största och ytterst viktig för Volvo precis som för alla andra biltillverkare. För Volvo handlade det under 2019 om drygt 154 000 sålda bilar, en ökning med drygt 18 procent jämfört med föregående år.

Läs mer: Så påverkas svenska företag av viruset

Baserat på dessa siffror skulle det handla om cirka 10 000 bilar för Volvo i minskad försäljning.

– Det som är ”bra” i det här läget är att vi också tappar produktionen. Det är med andra ord inte något jättelager som sedan måste säljas ut. Nu gäller det att stoppa spridningen av viruset och komma till en punkt att man kan gå tillbaka till jobbet. Sedan är det inte så att vi räknar med en förlorad försäljning. De flesta kunder kan vänta två veckor och väljer inte att avboka bilen. Kvartal ett kommer vi säkert se en effekt men ser man på helåret så ser vi att vi kommer ta tillbaka detta fall och nå ytterligare tillväxt.

Kinesiska myndigheter har tidigare meddelat att man ska låta företagsverksamhet dra igång tidigast på måndag nästa vecka.

Hur säker är du på att detta sker?

– Det kan man absolut inte vara säker på. Men det är framför allt inte bilförsäljningen utan hälsoeffekterna man är orolig för. Det gäller att inte drabbas av panik utan få kontroll på spridningen och jag tror kinesiska myndigheter tagit rätt beslut.

För bolaget blev i övrigt bokslutet en rejäl framgång. Under fjärde kvartalet steg rörelsevinsten till 5,3 miljarder kronor, jämfört med 4,5 miljarder kronor samma kvartal året före samtidigt som intäkterna steg från 73 miljarder till 79,2 miljarder kronor. Antalet sålda fordon under kvartalet steg från 169.700 till 197.750.

För 2020 räknar ledningen, med vd Håkan Samuelsson i spetsen, med ökad försäljning och stigande vinst jämfört med 2019.

I bokslutet skriver vd Håkan Samuelsson att 2020 kommer att bli elektrifieringens år. Som tidigare meddelats överväger Volvo att särskilja verksamheten med fossildrivna motorer och eventuellt slå ihop denna med ägaren Geelys verksamhet. Därefter kan Volvo helt och hållet koncentrera sig på eldrift, enligt Samuelsson.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Volvo Cars
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt