Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/okade-inkomstklyftor-oroar-bade-jonas-sjostedt-och-magdalena-andersson/

Ekonomi

Ökade inkomstklyftor oroar både Jonas Sjöstedt och Magdalena Andersson

V-ledaren Jonas Sjöstedt.
V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Magnus Hallgren

Sverige har de största inkomstklyftorna i Norden – och den utvecklingen kommer att bestå, befarar Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ordförande.

– Förra mandatperioden använde vi budgeten för att minska klyftorna. Nu används den till att öka dem, säger han till DN.

Finansminister Magdalena Andersson skyller utvecklingen på riksdagsmajoriteten.

Artikeln har tillfogats en rättelse.

Vänsterledaren har läst DN:s artikel om att inkomstklyftorna i Sverige har gått från att vara de näst lägsta i Norden år 2000 till de högsta år 2017. Och han reagerar på att utvecklingen gått snabbt. 

– Det påverkar samhällsutvecklingen på djupet. Vi börjar få ett samhälle där människor inte möter varandra, säger han.

– Man bor i helt olika stadsdelar, ens barn går i olika skolor, man har mer privata lösningar i välfärden – det vi kallar för segregation är drivet av den här utvecklingen, tillägger Sjöstedt.

Och han menar att januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna, kommer att förstärka den här utvecklingen.

– När man sänker skatten för de som tjänar mest, som man gör när man tar bort värnskatten, och samtidigt vet att man nu skär ned i skolan och äldreomsorgen då ökar man skillnaderna enormt i Sverige, menar Sjöstedt.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Erik Ardelius

Finansminister Magdalena Andersson (S) anser också att de ökande klyftorna är allvarliga och att ”utvecklingen går åt fel håll.” Hon anser att fördelningsprofilen på budgeten under den förra mandatperioden var bättre, ändå försvarar hon januariavtalet. Det har lett till sänkt skatt och höjt bostadstillägg för pensionärer, samt höjd garantipension.

Hon håller dock med Sjöstedt om att avskaffandet av värnskatten är en åtgärd ”som går i fel riktning”.

– Och det är ingen hemlighet att det är en reform vi inte hade gått fram med om vi hade haft egen majoritet – eller samarbetet med Vänsterpartiet för den delen, säger finansministern.

– Men riksdagsmajoriteten ser ju annorlunda ut nu. Värnskatten hade avskaffats antingen med den här konstellationen där vi också kan genomföra reformer som minskat klyftorna, eller med Ulf Kristersson som statsminister som inte hade drivit jämlikhetspolitik samtidigt, tillägger hon.

Direktör Kjell Nilsson på forskningscentret Nordregio, som skrivit rapporten, menar i stället att det är en lång period av tillväxt som ligger bakom. Det och den stora invandring Sverige har haft.

– Men även rensat för de faktorerna så är det så att välfärdens andel av ekonomin faller och skattesystemet blir allt mindre omfördelande, menar Sjöstedt

Vänsterns recept är att höja skatterna – på kapitalinkomster.

– Vi har ganska höga skatter i Sverige på arbete och pensioner, men vi har låga skatter på att vara rik, på att ha kapitalinkomster. Det finns många miljardärer i Sverige som betalar mindre andel av sin inkomst i skatt än den som sitter i kassan på Ica.

Magdalena Andersson menar att på lång sikt är det bara en ”väl fungerande välfärd” som kan motarbeta ojämlikheten.

– Att vi har trygg äldreomsorg, en bra sjukvård och inte minst bra förskolor och skolor för alla barn, säger hon.

 

Rättelse: På grund av en felaktig uppgift från Nordregio skrev DN att rapporten hade rensat statistiken från kapitalinkomster. Det är inte korrekt. Kapitalinkomster är inräknade.