Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/oklart-lage-for-hundratals-thomas-cook-anstallda-svenskar/

Ekonomi

Oklart läge för hundratals Thomas Cook-anställda svenskar

Foto: AFP

Framtiden för hundratals anställda svenskar i Thomas Cook-koncernen är oviss. Både Ving och det skandinaviska flygbolaget står utan svar. 

– Det ser ganska mörkt ut, säger Johan Wångklev, ordförande i Unionens kabinklubb på flygbolaget.

Framtiden är oviss både för anställda i Ving och i Thomas Cook Airlines Scandinavia, flygbolaget som flyger merparten av Vings turer. Båda bolagen ligger under konkursade Thomas Cook Group, men det är inte säkert att någon av dem dras med i fallet. 

– Det är oklart. Vi vet inte vad som kommer ske men det jobbas febrilt för att hitta en lösning, säger Lars Englund, Unionens klubbordförande på Ving. 

Totalt jobbar över 800 personer på Ving i Norden och ytterligare omkring 500 utomlands, enligt bolaget självt. Exakt vad för lösning man försöker hitta vet inte Lars Englund, men att få flygplan i luften så snart som möjligt är en av de centrala delarna. 

– Själva researrangören Ving har ju inte gått i konkurs, men vi kan inte använda vårt flygbolag som det ser ut nu och det är där problemet sitter, förklarar Lars Englund. 

Hur det går för flygbolaget återstår att se. Johan Wångklev, ordförande i Unionens kabinklubb på Thomas Cook Airlines Scandinavia förklarar: 

– Det är väldigt ovisst. Vi hoppas kunna lösa vår situation och få loss våra flygplan för att kunna fortsätta operera. Men jag tror det är rätt många hinder. Vi har en del band till huvudbolaget som måste lösas innan vi kan komma på fötter, säger Johan Wångklev. 

Stämningen bland de svenska medarbetarna på flygbolaget är tyngd. Informationen från moderbolaget har varit knapp och kommit sent, men det har samtidigt inte funnits mycket att säga.

– Jag tror inte de kunnat ge mer information för det har gått så snabbt detta. Det trappades upp under helgen och var inte klart förrän nu på morgonen, säger Johan Wångklev och fortsätter: 

– Men det är klart att folk är jätteoroliga. Dels för att det är ett jobb som alla trivs med, dels på grund av den ekonomiska aspekten. Alla har räkningar att betala.

Hans uppskattning är att det jobbar omkring 300 piloter i bolaget från hela Skandinavien och ytterligare 600 kabinanställda, varav 250 är svenskar. 

Ledningen för flygbolaget skulle ha hållit ett möte med personal och fackliga vid 13 på måndagen, men det ställdes in strax innan det skulle äga rum. 

– Jag hoppas det är på grund av något positivt. Att det kommit in någon aktör eller så. Jag vet faktiskt inte, men något samtal ska vi ha under dagen är det sagt, säger Johan Wångklev.