Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ola Rollén vill vara Hexagon-vd även under rättegången

Första statsåklagare Marianne S. Bender leder målet mot Hexagons vd Ola rollén.
Första statsåklagare Marianne S. Bender leder målet mot Hexagons vd Ola rollén. Foto: André Folkedal/Pressbild

Hexagons insideråtalade vd Ola Rollén tror inte han behöver vara med alla dagar som rättegången mot honom pågår i Oslo. Men närvaroplikten avgörs av rätten, inte vd, fastslår åklagaren Marianne Bender.

På torsdagen lämna Økokrims chefåklagare Marianne Bender in sitt åtal mot Ola Rollén till tingsrätten i Oslo. Åtalet har inte med Hexagon att göra, utan rör privata affärer som Ola Rollén gjorde i norska biometriföretaget Next hösten 2015.

Under utredningen satt Hexagons vd häktad i några dagar. Fälls Ola Rollén riskerar han sex års fängelse.

Aktiespararna anser att Rollén borde ta timeout från sin vd-post under tiden som rättsprocessen pågår.

Det förslaget avvisar Rollén.

– Det är en naiv tanke. Alla som har drivit företag vet att det krävs att man är närvarande hela tiden. Ska man ta en timeout får man nog sluta. Men det här är inte mitt beslut utan styrelsen och ägarnas, sade Ola Rollén vid en telefonkonferens och tillade att Aktiespararna inte är ägare i Hexagon.

Aktiespararna påpekar dock att man visst är ägare i Hexagon, även om man tillhör en av de mindre. Aktiespararna påminner också om att Fingerprint Cards dåvarande vd Johan Carlström tog timeout när han blev misstänkt för insiderbrott.

Ola Rollén besökte i januari alla större ägare för att förklara sin oskuld.

Enligt Hexagons vd har insideraffären tagit mycket av hans tid de senaste månaderna. Nu är den arbetsbelastningen mindre.

Han fastslår också att han ska fortsätta som vd även under själva rättegången, som han bedömer tar tre, fyra veckor.

– Men jag behöver enbart vara närvarande under den tid jag ska lämna mina vittnesmål, vilket bör vara två, tre dagar, sade Rollén.

Det kan han dock inte bestämma själv. Åklagaren Marianne Bender upplyser att det är Oslo tingsrätt som beslutar om närvaroplikten.

– Det vanliga är att den tilltalade är med i rätten hela tiden, säger åklagaren Marianne Bender, till DN.

Hon har begärt att få 18 rättegångsdagar i Oslo, vilket motsvarar 4,5 veckor.

Ola Rollén och hans jurister tror att rättegången kommer i slutet av 2017 och kan fortsätta in i 2018. Marianne Bender tror att rättegången kan bli av tidigare, men även det avgörs av tingsrätten.

Hexagons vice ordförande Gun Nilsson förklarade under telefonkonferensen att styrelsen har fullt förtroende för sin vd. Däremot vägrade hon svara på om han kan sitta kvar även om hans fälls i rättegången i Oslo.

Under telefonkonferensen gick flera jurister, som anlitats av Hexagons styrelse, igenom misstankarna mot Ola Rollén och argumenterade för att han är oskyldig till insiderbrott.

Advokat Hans Strandberg framförde bland annat att uppgifterna som Rollén fick av Next inte är insiderinformation. Hans aktieköp är i stället gjorda utifrån en egen analys av bolaget.

– Därmed var det ingen felaktig användning av insiderinformation, sade Hans Strandberg.

Åklagaren Marianne Bender var en av dem som lyssnade på telefonkonferensen.

– För oss var det inget nytt som framkom där, men jag vill inte kommentera den process vi är inne i nu. Det får vänta tills rättssalen, säger hon till DN.

Misstankarna mot Ola Rollén

Enligt Ola Rolléns advokater gäller den norska utredningen ett köp av drygt 284 000 aktier i Next Biometrics, konkurrent till svenska börsraketen Fingerprint Cards, i oktober i fjol.

Affären gjordes enligt advokaterna för Greenbridge Partners räkning, via Rolléns helt privata bolag, Cypernbaserade Iskossala. Köpen gjordes den 6 och 7 oktober.

Kort efteråt, den 9 oktober, meddelade Next Biometrics att Greenbridge Partners, genom ytterligare aktieköp i samband med en nyemission, skulle bli storägare i Next – en nyhet som fick teknikbolagets aktie att stiga med över 80 procent på Oslobörsen. På en dryg vecka steg aktien från 50 till 170 kronor.

Olovlig insiderhandel kan ge sex års fängelse i Norge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.