Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-07 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/olika-bud-om-nyanlandas-loner-i-svenskt-naringsliv/

EKONOMI

Olika bud om nyanländas löner i Svenskt Näringsliv

Bild 1 av 3 LO-förbundet Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm är glad över den praktik för outbildade nyanlända utan förkunskaper med månadslön på drygt 15 000 som byggsektorns fack och arbetsgivare i våras avtalade om.
Bild 2 av 3 Sveriges Byggindustriers förhandlingschef och vice vd Mats Åkerlind konstaterar att byggföretagen är beredda att betala 20 000 per nyanländ och månad för att säkra återväxten.
Bild 3 av 3 Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe är arkitekten bakom den "etableringsanställning" för nyanlända och långtidsarbetslösa som Svenskt Näringsliv vill de på hela arbetsmarknaden. Där ska företaget betala 8 000 i månaden och staten lika mycket.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur mycket får en outbildad nyanländ på praktik kosta? Buden inom Svenskt Näringsliv går isär. Byggindustrin har redan lovat att betala drygt 15.000 plus sociala avgifter, medan övriga Svenskt Näringsliv vill stanna på 8.000.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till september!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.