Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Oljeanalytiker: Vare sig Iran eller Saudi tjänar på konflikt

På måndagen steg marknadspriset på olja för första gången på länge, samtidigt som relationerna försämrades mellan oljeländerna Iran och Saudiarabien.

– Konflikten är ju en av orsakerna till att vi såg oljepriset stiga. Men jag tror inte priserna stiger väldigt mycket, konflikten mellan länderna är mer verbal än fysisk, säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

Världspriset på olja låg högt under 2011 och 2012 i samband med oron i Nordafrika och Mellanöstern efter den arabiska våren. Det senaste året har däremot andra faktorer – en minskad global tillväxt i samband med ökad oljeproduktion – drivit ner priset. I maj kostade ett fat råolja närmare 68 dollar. Vid nyår var priset 37 dollar. Men under 2016 års första handelsdag visade oljepriset en uppgång på mer än en dollar.

– Konflikten mellan Iran och Saudiarabien är ju en av orsakerna till att vi såg oljepriserna stiga, säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Oslo.

De två länderna hör till världens största oljeproducenter och är dessutom två av de viktigaste maktfaktorerna i Mellanöstern, med stort inflytande i sunni- (Saudiarabien) respektive shiamuslimska (Iran) länder. I lördags verkställde Saudiarabien en massavrättning av 47 dödsdömda, däribland den shiitiske saudiske regimkritikern Nimr al-Nimr – något som genast orsakat en regional kris.

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei utlovade ”gudomlig hämnd” för avrättningen av al-Nimr. Saudiarabien svarade med att slänga alla iranska diplomater ut ur landet. Ett dygn senare gjorde Bahrain och Sudan gemensam sak med Saudiarabien och bröt förbindelserna med Iran.

– Saudiarabien känner sig nog mer pressat än tidigare. Inte minst i och med att västvärlden drar tillbaka sanktioner mot Iran, ett avtal där USA var drivande. Iran kan börja skruva upp sin oljeproduktion vilket gör USA mindre beroende av saudierna, säger Saltvedt.

Hon kallar måndagens prishöjning för en form av ”politisk riskpremie”, som marknaden inte sett sedan Rysslands invasion av Ukraina.

– En väpnad konflikt mellan Iran och Saudiarabien vore fatalt. Men inget av länderna skulle tjäna på det. Det handlar mer om att visa muskler så jag tror inte det här kommer höja oljepriserna så mycket. Det finns extremt mycket olja på marknaden, konstaterar hon.

Ett land som drabbats hårt av de sjunkande oljepriserna är Norge. Där har cirka 30.000 personer blivit av med jobben i den krisande oljeindustrin. Måndagens prishöjning kan på ett sätt se ut som en god nyhet för Norge, men Thina Margrethe Saltvedt ser det inte så:

– Högre oljepriser ger ju mer pengar in till norska statskassan, men det är inte positivt för Norge heller för ingen vill se en konflikt av det här slaget.

Hon säger att ”full broms” rådde inom den norska oljeindustrin 2015, och det ser inte bättre ut nu i början av 2016.

– Fler kommer mista jobben. Å andra sidan går det bättre för andra branscher som har dragit nytta av den lägre norska kronkursen. Exportindustrin förutom oljan går jättebra. Fisket och turismen till exempel, säger Thina Margrethe Saltvedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.