Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Oljekrisen växande problem för Norge

Foto: All over press

Oljeprisfallet slår mot Norge. Tillväxten försvagas och arbetslösheten ökar – minst 17.000 beräknas ha förlorat jobbet sedan oljepriset började rasa. På torsdagen kom nya dystra siffror.

Det låga oljepriset fortsätter att slå hårt mot oljebolagen. Statoil redovisar ett nära på halverat resultat och Royal Dutch Shell aviserar att man varslar ytterligare 10.000 personer.

När Statoil kom med sina siffror för fjärde kvartalet var driftsresultat drygt 15 miljarder kronor, en nedgång med 44 procent jämfört med fjolåret. Nu uppgraderar den norska oljejätten sitt besparingsprogram. De planerade besparingarna för 2016 på drygt 1,7 miljarder dollar, drygt 14,5 miljarder kronor, skruvas upp till motsvarande till nära 21,5 miljarder kronor.

– Resultatet för fjärde kvartalet är tydligt påverkat av låga priser. Vi fortsätter dock vår solida framgång när det gäller kostnader och effektivitet. Vi trappar upp förberedningsprogrammet och drar ner på investeringar och sökverksamhet, sade koncernchefen Eldar Sætre i ett pressmeddelande.

Foto: APFoto: AP

Det är dåliga nyheter för alla de anställda och alla underleverantörer inom den norska oljeindustrin, där redan minst 17.000 beräknas ha förlorat jobbet sedan oljepriset började rasa.

I förra veckan kallade den norska regeringen för andra gången till krismöte. Statsminister Erna Solberg gick igenom det läget med finansminister Siv Jensen och flera av landets ledande ekonomiska experter. Oljeprisfallet har lett till svagare tillväxt och ökad arbetslöshet i landet totalt sett. Budskapet efter mötet var att det inte är någon kris för Norge, men att läget för oljenäringen börjar bli allvarligt.

Regeringen hade i sin budget i höstas inte räknat med ett så kraftigt prisfall.

– Oljepriset utvecklat sig ännu svagare än vi förutsåg då, och det har också varit under 30 dollar per fat. Det gör situationen mer akut för petroleumrelaterade näringar, sade Siv Jensen till tidningen Dagens Näringsliv.

Foto: TTFoto: TT

Samtidigt påpekade hon att den lägre kronkursen är positiv för de norska exportföretagen.

Statoil är långt ifrån det enda olje- och gasbolag som pressas av prisraset. Royal Dutch Shell, världens nästa största oljekoncern efter amerikanska Exxon, redovisade på torsdagen sina siffror och resultat sjönk för fjärde kvartalet till 1,8 miljarder dollar jämfört med 3,3 miljarder dollar vid samma period i fjol. Resultatet för hela året mer än halverades och låg på 10,7 miljarder dollar.

Koncernchefen Ben van Beurden talade om ett nytt kapitel i Shells historia när han förklarade hur företaget ska tackla krisen.

– Vi gör genomgående förändringar i bolaget och minskar kostnader och investeringar som ett svar på lägre oljepriser. Som vi tidigare indikerat kommer detta att inkludera en minskning med cirka 10 000 anställda och kontrakterade, sade van Beurden i rapporten.

Hos Statoil har även företagsledningen att dra sitt strå till stacken när det gäller att spara. Företaget har infört lönestopp under 2016 för ledande befattningshavare.

Oslobörsen svarade vid öppningen positivt på företagets siffror och Eldar Sætre ser trots nedskärningarna positivt på framtiden.

- Reducerade kostnadsnivåer och utnyttjandet av framtida möjligheter, det är vår strategi. Att vi är tidigt ute med kostnadseffektivisering gör att vi kan forma framtida projektportfölj. Statoil är positionerat för värdeskapande på en marknad med låga priser och kommer att kunna utnyttja den förväntade uppgången i oljepriset, sade Sætre.

Fördjupning. Fallande oljepris
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.