Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/oljepris-rusar-efter-raketattacken/

Ekonomi

Oljepriset rusar efter raketattacken

Foto: Nabil Al-Jurani/AP

Oljepriserna steg över fyra procent ​​efter det att Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades i en raketattack mot Bagdads flygplats.

TT-DN Text

I attacken, som Iran lägger skulden på USA för, dödades även en ledare för den irakiska milisgruppen Hashed al-Shaabi – Abu Mahdi al-Muhandi.

Priset på ett fat Brent-olja steg 4,4 procent till 69:16 dollar. Priset sjönk senare under fredagen till 68:60 dollar och prisökningen stannade därmed på 3,6 procent. WTI-oljan ökade 3,1 procent. 

Även börserna som var öppna i Asien påverkades på uppgifterna om attacken även om reaktionen blev måttligare. Hongkong- och Shanghaibörsen tappade en procent efter att uppgifterna blivit kända. 

Stockholmsbörsen – som steg kraftigt i torsdags – backade på fredagen när handeln inleddes. Vid 11-tiden var nedgången 1 procent.

För övriga Europabörser låg minuset mellan en halv till en procent. Undantaget var Moskvabörsen som var upp med 0,72 procent. Den ryska börsen domineras av olje- och gasbolag som gynnas när oljepriset går upp.

Läs mer: Iransk militärtopp dödad i Irak 

Läs mer: Konflikten mellan länderna trappas upp