Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-04 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/oljepriset-fortsatter-uppat-infor-ministertal/

EKONOMI

Oljepriset fortsätter uppåt inför ministertal

Foto: Eli Hartman/AP

Världsmarknadspriset på råolja lyfter med 0,6 procent till 94:50 dollar per fat för ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad. Amerikansk råolja hänger med uppåt, några dollar billigare.

Priset på råolja har därmed stigit 11 procent på tre veckor, till den högsta nivån på tio månader, efter den senaste rundan besked från oljekartellen Opec och Ryssland om produktionsbegränsningar och rapporter om låga lagernivåer för oljeprodukter.

Det har bland annat varnats för att marknaden står inför ett läge där det kan komma att bli brist på raffinerad diesel – vars pris har lyft betydligt mer än råoljepriset.

Marknaden väntar spänt på ett framträdande från den saudiske energiministern, Abdulaziz bin Salman, på en oljekonferens i Calgary, Kanada, senare på måndagen.

Lyftet för oljepriset späder på inflationen och försvårar därmed västerländska centralbankers inflationsbekämpning, som lett till en global räntechock sedan drygt ett år.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt