Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/oljepriset-stiger-efter-ryskt-besked/

Ekonomi

Oljepriset stiger efter ryskt besked

Oljeborrning i Bahrain Foto: Hasan Jamali/AP

Oljepriset rusade sedan Rysslands president Vladimir Putin enats med Saudiarabien och Irak om att begränsa produktionen under ytterligare sex till nio månader.

TT Text

Beskedet kommer inför måndagens Opec-möte då världens oljeproducerande länder möts i österrikiska Wien för att diskutera produktionsminskningar. Organisationen har stramat åt oljeproduktionen sedan 2017 i syfte att motverka prisnedgångar till följd av den svagare världsekonomin och ökad amerikanska produktion.

Att Ryssland som inte är medlem i Opec lägger sig i ogillas av Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh.

– Om Opec ska finnas kvar ska beslut fattas inom Opec och inte utanför, sade ministern vid ankomsten till Wien men tillade att han trots allt delar åsikten om att begränsningarna ska finnas kvar.

Efter Rysslands besked steg priset på ett terminskontrakt för så kallad Brentolja med leverans i september över 2 procent och kostar i skrivande stund cirka 66:30 dollar per fat.

Läs även: Oljepriset världspolitisk stridsfråga 

Ämnen i den här artikeln:

Oljepriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt