Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Oljepriset väntas förbli lågt länge

Oljepriset fortsätter att falla och har nu tappat nästan 20 procent sedan årsskiftet. Men prisraset drabbar inte bara de mest omsatta kontrakten, med leverans nästa månad, utan även långa kontrakt.

Ett kontrakt för så kallad Brent-olja med leverans nästa månad föll med drygt 3 procent i tisdagens handel till 30:43 dollar per fat. Det är den lägsta prisnivån sedan april 2004.

Allt fler bedömare ser utrymme for fortsatt priskollaps.

”Vi tror priserna kan falla till så lågt som 10 dollar per fat”, skriver storbanken Standard Chartereds analytiker i färsk analys.

Samtidigt har priset på terminskontrakt med leverans om fyra år under turbulensen i januari tryckts ned under 50 dollar per fat, vilket är nära de 47 dollar per fat som experter anger som generell brytpunkt för merparten av de amerikanska producenterna av skifferolja.

Utslagningen av dyra och högt belånade investeringar har redan varit brutal. Samma brytpunkt låg för bara något år sedan, då råoljepriset låg över 115 dollar per fat, på omkring 60 dollar per fat.

Även de längsta terminskontrakten för oljeleveranser som går att köpa, med leveranser 2024, har följt med nedåt och ligger nu på cirka 54 dollar per fat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.