Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Oljetillgångar får storstryk

Oljepriset fortsätter falla. Utvecklingen slår stenhårt mot aktier och valutor som är exponerade mot oljeindustrin. Den ryska rubeln är en slagpåse. Oslobörsen en annan.

Ett terminskontrakt för leverans av Brentolja nästa månad faller med 3 procent till under 28 dollar per fat, den lägsta nivån på drygt tolv år.

Det kan jämföras med priser på drygt 115 dollar per fat för bara ett och ett halvt år sedan.

Nya prognoser om ett fortsatt massivt överutbud i den globala oljeproduktionen, som ökar när sanktionerna mot Iran avvecklas, skakar om marknaden.

I USA är det producenter av olja och gas från skiffer som ligger mest pyrt till. Merparten av denna produktion kräver en prisnivå på 40–60 dollar per fat för att vara lönsam.

– Vi kommer att nå en brytpunkt här. Om någon säger att de tjänar pengar på sitt oljefält så ljuger de, säger Jill Potts, som driver ett företag i Cuero, Texas, som säljer ventiler, kopplingar, slangar och annan utrustning till oljeindustrin.

På finansmarknaden är reaktionen brutal. Oslobörsen faller med nästan 4 procent. Bland förlorarna finns oljeborrningsföretaget Seadrill och rederikoncernen Fred Olsen, som rasar med 16 respektive 8 procent.

Den ryska rubeln pressas samtidigt mot en ny historisk bottennivå mot dollarn vid 80 rubel per dollar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.