Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Olofsson: Känner starkt för de anställda

Besked om att Saab inte kan betala ut sina löner kom strax efter att vi bjudit in till den här pressträffen, sade Maud Olofsson.

– Jag känner verkligen starkt för de anställda som fått den här midsommarhälsningen. Men det är Saab som bär ansvaret och måste hitta den finansiella lösningen.

Hon konstaterade samtidigt att svensk fordonsindustri är viktig för Sverige.

– Det har varit mest Saab i våra kontakter och jag tror man kan säga att vi pratar så gott som dagligen om Saab.

Saabs likviditetsbekymmer har blivit allt tydligare under resans gång.

– Det är imponerande vilken tid och engagemang Viktor Muller lagt ned på att försöka hitta lösningar, sade Maud Olofsson.

Hon berättade också om sitt möte med Pang Da.

– Jag tror att mötet med dem och försäljningsorganisationen ser bra ut. Men man måste ha tillräcklig likviditet för att kunna betala löner och underleverantörer. Man måste hitta lösningar och hitta en köpare av fastigheten. Först därefter kan regeringen fatta beslut och godkänna det.

– Man kan bara hoppas att man lyckas med det från Saabs sida. Det värsta som händer just nu är att de anställda går in i en midsommarhelg med stor oro.

– Vi inväntar att Saab ska hitta en lösning på sin fastighetsaffär.

När det gäller Antonov som möjlig ägare i Saab säger Maud Olofsson:

– Säger GM ja och EIB ja så är vi också beredda att säga ja. Men så länge de säger nej har vi ingen möjlighet att göra det. EIB gör egna självständiga bedömningar i förhandlingar direkt med bolaget.

– Jag tror att alla inser hur det känns att jobba i ett företag där man dagen före midsommarafton kommer på att de inte har pengar att utbetala några löner. Det måste kännas väldigt jobbigt. Dessutom följt på många andra besked som har varit svåra för de anställda att tolka. Jag känner med dem i dag, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, som just anlänt till ett EU-toppmöte i Bryssel.

Han påpekar att det inte går att trolla bort grundproblemet: Det måste produceras bilar som går att sälja med vinst.

– Svaret har Saabs ägare och ledning. De måste svara på hur man ska få Saab lönsamt så att det kan överleva, säger Reinfeldt.

Regeringen har mer en stödfunktion, enligt Reinfeldt:

– Svenska regeringen har återkommande funnits till stöd när det gällt utvecklingsmöjligheter och när det gällt att möjliggöra lånekonstruktioner.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt beklagar situationen som Saab befinner sig i och hyser sympati för de anställda som "nu tvingas möta midsommar och semesterperioden med detta dramatiska besked", enligt ett pressmeddelande.

"Fordonsindustrin är en av Sveriges viktigaste industrier med många anställda, högt kunskapsinnehåll och är mycket forskningsintensiv. Jag utgår därför ifrån att alla inblandade gör sitt yttersta för att hitta en konstruktivt långsiktig lösning för företaget", säger Håkan Juholt i en kommentar.

Han menar att det är av avgörande betydelse att stat, företag och fack kan samverka till gagn för landets intressen.

Juholt säger vidare att Socialdemokraterna alltid är redo att bidra till insatser och investeringar som ökar framtidsmöjligheterna för svensk fordonsindustri, men att det är regeringen som har det yttersta ansvaret för samhällets insatser till stöd för svensk konkurrenskraft.

"En ansvarsfull regering agerar snabbt, klokt och handfast när kriser uppstår som påverkar tiotusentals arbetstillfällen", fortsätter Håkan Juholt.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.