Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/olycksdrabbat-boeingplan-kostar-researrangoren-tui-miljarder/

Ekonomi

Olycksdrabbat Boeingplan kostar researrangören Tui miljarder

Ett Tui-flygplan av modellen Boeing 737 Max 8.
Ett Tui-flygplan av modellen Boeing 737 Max 8. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den olycksdrabbade flygplanstypen Boeing 737 Max har hittills kostat researrangören Tui motsvarande 460 miljoner kronor i form ersättningsplan. Bolaget räknar med ytterligare ett par miljarder i kostnader innan planen kan tas i bruk.

Boeings flygplansmodell 737 Max har kostat flygbolag över hela världen mångmiljardbelopp sedan flygplanstypen fick flygförbud i mars 2019. Detta efter två svåra olyckor som kostade 346 människor livet.

Lågprisbolaget Ryanair hänvisade nyligen till problemen med Boeing-planen när man skjuter på målet om 200 miljoner passagerare per år och norska Norwegian visar en miljardförlust till följd av problemen.

Nu konstaterar researrangören Tui att man inte kommer att få upp de 15 plan av den aktuella typen i luften förrän tidigast i oktober. Tui har dessutom köpt ytterligare tio plan som ännu inte levererats av Boeing som upphörde med tillverkningen av planet i början av 2020.

Enligt den danska resesajten Standby, som har läst Tuis redovisning för oktober till december 2019, har problemen med flygplanstypen kostat bolaget motsvarande omkring 460 miljoner kronor hittills. Detta sedan Tui fått hyra in andra plan för att klara sina flygningar.

Enligt Standby kommer Tui att få hela eller huvuddelen av den summan ersatt av Boeing. Men bolaget räknar också med att man kommer att tvingas betala ytterligare 2,3 miljarder svenska kronor för ersättningsplan fram till oktober.