Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Omfattande haveri för Nordea

Nordeas datasystem drabbades av ett haveri på tisdagskvällen som orsakade problem för bankens kunder. De kunde inte använda några tjänster via vare sig internet eller mobilen. På onsdagskvällen var det fortfarande störningar kvar på hemsidan.

Problemen började vid åttatiden på tisdagskvällen och kom redan vid inloggningen, det vill säga att kunder inte ens kunde komma in. Enligt Nordea fungerade det dock för några kunder, men något mönster kunde inte skönjas.

På onsdagseftermiddagen meddelade banken att problemen var lösta, men det visade sig att störningarna var kvar. Dessutom fungerade många av tjänsterna väldigt långsamt, förmodligen på grund av anstormningen av kunder som inte kunnat uträtta sina bankärenden tidigare under dagen.

Hur många som drabbats kan inte Nordea svara på, men meddelar att det icke desto mindre är ”oaccebtabelt”.

Att en bank drabbas av den här sortens problematik vid den här tiden på månaden blir extra olyckligt för de som ännu inte hunnit betala sina räkningar. Nordea rekommenderar dessa kunder att vända sig till telefonbanken eller sina lokala bankkontor.

– Våra interna system fungerade, men vissa kontor och kundcenter hade också problem. Skulle kunder få problem med försenade räkningar, på grund av att det har legat nere nu, får de givetvis vända sig till oss på telefon eller på lokala bankkontoret så kan vi kolla vad vi kan hjälpa till med, sade Nordeas presschef Henrik Edström till DN.se.

Tidigare ska enstaka Nordea-bankomater också ha varit ur drift, men det hade inte med samma problematik att göra. Vid lunchtidpå onsdagen var de störningarna över. Vad för tekniska orsaker som låg bakom haveriet ”är inget som Nordea kommunicerar”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.