Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Omfattande störningar i telefontrafiken

Hela landet drabbades av omfattande störningar i telefonin på måndagen. Åtminstone Tele 2, Telia och Telenor drabbades. ”Det verkar vara en allvarlig störning”, skriver Peter Ekstedt, presschef på Post- och telestyrelsen, i ett mejl till DN.  

SOS Alarm har påverkats av störningarna, enligt ett kort pressmeddelande. Inte tjänstens egna telefoner påverkas, men under timmarna före lunch hade det uppstått indirekta problem då personer ringt från telefoner vars mobilabonnemang drabbats: ”Detta påverkar olyckligtvis hjälpsökande till 112 som kan ha svårt att komma fram”, skriver SOS Alarm.

Fast telefoni, mobiltelefoni och datatjänster var på måndagens förmiddag helt eller delvis ur funktion i stora delar av landet. Tele 2 noterade problemet, som omfattar 2G-, 3G- och 4G-näten i hela landet, klockan 8.50. Vid 14-tiden fungerade näten som de ska, men fortfarande fanns en viss tröghet i mobil- och internetsamtal till utlandet. 

Det är ett fel med påverkan för såväl privat- som företagskunder i stora delar av landet. Våra nät ligger inte nere, utan det är en driftstörning av typen som kommer och går. Samtal och mobilsurf kan avbrytas, sade Tele 2:s presschef Oliver Carrà före lunchtid.

Routrar hemma och på företag har också drabbats, vilket innebär att även internettelefoni påverkats. Tidigare problem har berott på såväl hårdvaru- som mjukvarufel, varför Carrà inte vill spekulera vad måndagens driftstörning beror på. Vid ettiden hade situationen förändrats:

– Det ska vara en väsentlig förbättring på röstsamtalsidan och det är det vi alltid prioriterar allra högst vid alla former av driftstörningar. Vi har fortfarande besvär på mobildatasidan, säger Oliver Carrà.

Växeltjänster på företagstelefoner hör ett annat drabbat område. Kunder hos Comviq kanockså påverkas om de går i Tele 2:s nät. Störningarna påverkar också Telias nät.

– Vi har störningar i 3G-nätet i hela landet, vilket drabbar samtal och datatrafik. Det innebär att ljudet faller bort i samtal och att det även är störningar i surfandet. Vi arbetar just nu kritiskt på högsta nivå med här, säger Roija Rafii på Telias presstjänst till DN.

Vet ni vad störningarna beror på?

– Nej, vi felsöker.

Även hos Telenor är många kunder drabbade.

– För Telenor handlar det om 2G- och 4G-näten, som vi delar med Tele2. Det påverkar telefoni och datatrafik i vissa delar av landet. Jag vet att våra kunder i de norra och mellersta delarna av landet är påverkade, säger Alexandra Carlsson, pressinformatör på Telenor till DN.

På Post- och telestyrelsen ser man allvarligt på händelsen.

”Det verkar vara en allvarlig störning som i första hand påverkar Tele2, men även operatörer som på olika sätt delar nät med Tele2 (Telia och Telenor). Vi har nu kontakt med operatörer men kan inte säga något om vad det beror på än”, skriver Peter Ekstedt, presschef på Post- och Telestyrelsen, i ett mejl – efter att telefonkontakten med DN först brutits flera gånger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.