Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 03:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/omraden-med-bra-skolor-lockar-bostadskopare/

EKONOMI

Områden med bra skolor lockar bostadsköpare

Bild 1 av 5 Styr skolan ditt bostadsval?Jahima Penate, testingenjör, med Astrid Rystedt, 5 år och Vincent Rystedt, 2 år, Lund.– Vi har flyttat från Stockholm till Lund. Anledningen till att vi inte flyttar därifrån är att förskolorna och skolorna är så bra och att allt finns inom cykel­avstånd. Här i Stockholm hör man om långa köer. Här finns det bra skolor, men man kanske inte hittar en bra skola nära hemmet.
Foto: Emma Eriksson
Bild 2 av 5 Styr skolan ditt bostadsval?Cecilia Gordan, ST-läkare, med Simon Gordan, ingenjör och Thea Gordan, 4 år, Södermalm, Stockholm.– Bra skolor var viktigt. Vi hade fått en större lägenhet om vi hade flyttat längre ut på, men här finns fler skolor än i förorterna. Men vi har lyxen att kunna välja var vi ska bo, det har inte alla.
Foto: Emma Eriksson
Bild 3 av 5
Bild 4 av 5 Styr skolan ditt bostadsval?Linda Karlsson, handläggare på Telia, med Kristoffer Johnsson, idrottspedagog och Juni Karlsson, 5 år, Södermalm, Stockholm.– Jag har vänner som har valt att inte köpa vissa hus bara för att det inte fanns bra skolor i närheten. Här på Södermalm tror jag att de kommunala skolorna är bra och likvärdiga.
Foto: Emma Eriksson
Bild 5 av 5 Styr skolan ditt bostadsval?Stefan Ström, egenföretagare, med Lucas Ojeda, 3 år, Södermalm, Stockholm.– Skulle vi flytta skulle vi nog titta på vilket rykte skolorna har. Det skulle vara avgörande vilket intryck man får.
Foto: Emma Eriksson

En skola med ett gott rykte har blivit en allt viktigare faktor för bostadsspekulanter på den heta husmarknaden, enligt fastighetsmäklare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.