Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Omröstning dröjer efter framförhandlad kompromiss

Vid lunchtid på onsdagen, lokal tid, gick USA-senatens majoritetsledare Harry Reid ut och förklarade att hans parti, Demokraterna, och Republikanerna nått en överenskommelse om landets lånetak. Därefter väntades omröstningar i kongressens båda kamrar leda till att USA:s offentliga sektor åter kom på fötter.

Ännu vid 18.45-tiden, lokal tid, 00.45 svensk tid, hade vare sig senaten eller representanthuset kommit fram till votering. Att några sista minuten-hinder skulle stoppa kompromissen syntes dock föga troligt.

Lösningen på USA:s akuta ekonomiska kris är ett förslag som tagits fram av den av Demokraterna dominerade senaten. Förslaget väntas dock få ja i båda kongressens kamrar, enligt Harry Reid, som berömde den samsyn han mött från minoritetens ledare i senaten, republikanske senatorn Mitch McConnell.

Det handlar om en kompromiss som innebär att man skjuter fram beslut om skuldtaket till den 7 februari. Den möjliggör också för de federala myndigheterna att arbeta till den 15 januari.

Lagförslaget ska antas av båda kamrar för att sedan hamna på president Barack Obamas bord, innan staten på torsdagen berövas möjligheten att ta upp lån då tidsfristen går ut
En förhandlingskommission ska sedan utses för att mejsla fram planer för mer långsiktiga lösningar än de som sträcker sig till januari respektive februari.

Senator Ted Cruz, republikan och ledande inom Tea Partyrörelsen, gick direkt efter Reids uttalande ut och förklarade att han inte med fördröjande ”filibusteri” kommer att försöka sabotera omröstningsproceduren. Samtidigt upprepade han hur starkt han ogillar president Obamas sjukförsäkringsreform.

President Barack Obama applåderade både senator Harry Reid och senator Mitch McConnell och den överenskommelse de nådde på onsdagen, förklarade Vita husets talesperson Jay Carney tre kvart efter det att Reid hade presenterat kompromissen.

På fråga från journalister till Carney om hur Obama reagerat på uppgörelsen svarade han undvikande. Talespersonen tryckte i stället på att det viktigaste nu är att få båda kamrar att rösta ja till överenskommelsen. Det har redan, enligt Jay Carney, ”betalats ett pris” för den process som var nära att försätta USA i ett fiskalt katastrofläge.

– Det finns inga vinnare här. Amerikanska folket betalade ett pris för detta, ekomomin har drabbats. Och kom ihåg, vi är inte förbi ännu, tillade han.

Uppfattningen i Vita huset är att man ”inte vågar slå vad om någonting” vad gäller omröstningarna om överenskommelsen i kongressen. Men enligt Carney tror och hoppas president Obama nu att myndigheter som är stängda kan öppna igen och att hotet om inställda betalningar undanröjts.

Harry Reid och Mitch McConnell

Harry Reid, som representerar delstaten Nevada, har varit ledare för Demokraterna i senaten sedan 2006 och omvaldes 2008.

Han vann det senaste valet i Nevada till stor del på grund av extrema positioner och missar hos de politiska motståndarna i Teaparty-rörelsen. Det senare retade etablerade republikaner.

Reid har arbetat för att få senaten att godkänna en utvidgning av skuldtaket som inte är kopplad till Barack Obamas sjukvårdsreform.

Reid är, med nyhetskanalen CNN:s beskrivning, ”en tuffing” som förhandlare.

Mitch McConnell, från delstaten Kentucky, valdes till Republikanernas ledare i senaten första gången 2006.

Han är en av partiets mest inflytelserika politiker, och den senator från delstaten som suttit längst på sin post.

McConnell har i flera val slagit sina motståndare med stor marginal. Han ses som en pragmatisk politiker men med hårda nypor, och har goda kontakter över partigränserna.

Källa: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.