Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-09 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/omrostning-om-mays-fortroende-inom-partiet-sannolik/

Ekonomi

Omröstning om Mays förtroende inom partiet ”sannolik”

Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Matt Dunham/AP

LONDON. En misstroendeomröstning mot Theresa May verkar komma allt närmare i Storbritannien. På fredagsmorgonen rapporterar Sky News att källor i det regerande Tories partigrupp i underhuset säger att en omröstning om Mays position som partiledare nu är ”sannolik”.

Erik de la Reguera
Rätta artikel

Det skilsmässoavtal mellan Storbritannien och EU som den brittiska regeringen godkänt och som premiärminister May nu desperat söker stöd för i parlamentet, har polariserat hennes eget Toryparti.

Mays chefsförhandlare, Brexitministern Dominic Raab, avgick på torsdagen i protest mot avtalet. Även arbetsmarknadsministern Esther McVey och flera statssekreterare har lämnat sina poster, och missnöjet kokar i den mest utpräglat EU-skeptiska delen av partiet.

Den tongivande ”brexitören” och EU-kritikern Jacob Rees-Mogg har lämnat in ett  brev som kräver Mays avgång som partiledare. Rees-Mogg är ledamot i underhuset, leder den konservativa tankesmedjan European Research Group och tros ha uppemot ett 40-tal mycket konservativa Toryledamöter i sitt hägn.

Jacob Rees-Mogg.
Jacob Rees-Mogg. Foto: Adrian Dennis/AFP/TT

– Min hedervärda vän, och hon är utan tvekan hedervärd, sa att vi skulle lämna tullunionen, hon sa att vi skulle bevara enhetligheten i Förenade kungariket och hon sa att vi inte längre skulle vara bundna av EU-domstolens beslut. Men i avtalet finns skrivningar som visar på motsatsen. När min hedervärda väns ord och hennes gärningar inte längre stämmer överens, hur kan jag då inte skriva mitt brev? sa Rees-Mogg öga mot öga med premiärministern i parlamentet i torsdags.

För att en formell misstroendeomröstning om partiledarens ställning ska äga rum i Tories partigrupp krävs att 15 procent av partiets ledamöter lämnar in brev som kräver hennes avgång. I dagens brittiska underhus motsvarar det 48 brev. 

Hur många sådana brev som lämnats in hålls strikt hemligt, tills det att det nödvändiga antalet nåtts. Hittills har dock 20 Toryledamöter sagt offentligt att de lämnat in brev med avgångskrav, och det är inte omöjligt att andra gjort det i tystnad.

Sky News citerar anonyma källor i partigruppen som uppger att en misstroendeomröstning nu är ”sannolik”. 

Men även om det faktiskt skulle bli en intern misstroendeomröstning är det långt ifrån säkert att Theresa May skulle förlora den och tvingas avgå. Hon behöver stöd av minst 158 av de 315 ledamöterna i hennes eget parti för att kunna sitta kvar. 

Ett tecken på att ”brexitörerna” inte är säkra på att de kan tvinga bort May, kom på fredagsmorgonen, då flera medier rapporterade att miljöminister Michael Gove – en av lämna-kampanjens förgrundsgestalter inför folkomröstningen – inte tänker avgå, trots ihärdiga rykten om motsatsen.

För Theresa May är kraven på hennes avgång naturligtvis såväl oroande som irriterande, men i de radio- och tv-intervjuer som hon gett sedan hon presenterade avtalet för parlamentet har hon försäkrat att hon är fast besluten att ta det föreslagna avtalet i mål.

Hennes största problem är att det kommer bli svårt att samla en majoritet i underhuset för att godkänna avtalet. Om ett 50-tal av hennes egna partikamrater och de 10 ledamöter som tillhör det nordirländska, unionistiska DUP skulle rösta nej, behöver hon stöd av delar av oppositionen. 

På fredagen sa Labours ekonomiskpolitiske talesperson John McDonnell att han tror att hans parti skulle ha betydligt större möjlighet att säkra en parlamentarisk majoritet för ett Brexitavtal, och att Labour därför nu är redo att ta över regeringsmakten och att förhandla vidare med EU.

Theresa May lär dock inte böja sig så enkelt. Rykten florerar också om en möjlig samlingsregering, som skulle göra det möjligt att pressa igenom ett Brexit-avtal – men inte heller det ser särskilt troligt ut i nuläget.

Det enda som faktiskt är säkert i Storbritanniens politik är att klockan tickar, och att det nu är drygt fyra månader kvar till landets planerade EU-utträde den 29 mars 2019.

Läs mer: Tusk: EU berett på att Brexit inte blir av 

Läs mer: Erik de la Reguera: Theresa Mays position alltmer ohållbar 

Läs mer: Theresa May: Jag stannar för att föra detta i hamn