Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/onlinekurser-ska-leda-till-jobb-for-nyanlanda/

Sverige går samman

Onlinekurser ska leda till jobb för nyanlända

Laras Piniji från Jobbsprånget är ansvarig för chatten i onlinesessionerna.
Laras Piniji från Jobbsprånget är ansvarig för chatten i onlinesessionerna. Foto: Jobbsprånget

Arbetslösheten ökar under coronakrisen. Men genom onlinesessioner hoppas Jobbsprånget att nyanlända akademiker ändå kan göras tillgängliga för den svenska arbetsmarknaden.

Sveriges arbetslöshet väntas öka kraftigt under coronakrisen. För utrikes födda, som generellt är en mindre sysselsatt grupp än inrikes födda, är det ett extra hårt slag. Det menar Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig på praktikprogrammet Jobbsprånget. 

– Generellt så är det här en grupp som man befarar kommer att komma långt ifrån arbetsmarknaden under coronakrisen. Det skulle vara ett totalt slöseri på kompetens, säger hon.

Alexandra Ridderstad, verksamhetschef på Jobbsprånget.
Alexandra Ridderstad, verksamhetschef på Jobbsprånget. Foto: Jobbsprånget.

Sedan 27 mars har Jobbsprånget därför anordnat ett dussintal onlinesessioner med arbetsgivare och föreläsare som tipsar om hur man bäst marknadsför sig själv på arbetsmarknaden. De har exempelvis inkluderat tips från arbetsgivare om hur man skriver cv och Linkedin-experter. Hittills har drygt 1.000 nyanlända akademiker tagit del av sessionerna, som sker på engelska.

– De nyanlända är egentligen duktiga på svenska, men för att de ska komma igång så snabbt som möjligt så har vi valt att hålla dem på engelska, säger Alexandra Ridderstad.

I samband med coronakrisen har man även startat upp ett samarbete med stiftelsen Norrsken Foundation, vars initiativ ”Action against corona” syftar till att samla olika aktörer med idéer och tankar om hur effekterna av virusets spridning kan dämpas. Genom samarbetet slussas ekonomer, ingenjörer, arkitekter och naturvetare till aktörer som är i behov av kompetensen under krisen. 

– De var lika snabba på att nappa på idén som vi var. Det här gör att de nyanlända kan komma ut på arbetsmarknaden samtidigt som Norrsken får kompetens. Det är en win-win-situation. 

Enligt Alexandra Ridderstad är det ännu för tidigt ännu att utvärdera vad onlinesessionerna har mynnat ut i.

– Men vi har fått ett förvånansvärt positivt gensvar från arbetsgivare givet dessa oroliga tider. Faktum kvarstår dock att flera tusen nyanlända akademiker står utanför arbetsmarknaden. Det är för dem som vi har startat onlinesessionerna.

Läs mer: De skeppar bröd till hemlösa i kristider