Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Onödiga väntetider vid fondbyte

Att genomföra ett fondbyte i ett privat fondbolag tar i regel två till tre dagar – i PPM-systemet tar det en dag till. Vid ett börsras kan det innebära stor skillnad för den enskilde spararen. Trots att det finns möjligheter till snabbare transaktioner har inget gjorts för att ändra systemet.

För den sparare som vill göra ett fondbyte i PPM-systemet gäller det i dag att antingen ha tålamod eller tänka med en dags framförhållning.

Lägger man en order på en måndag kommer själva affären nämligen att genomföras först på onsdagen. Därmed är det till onsdagens kurs som fonderna köps och säljs. Sedan tar det ytterligare en dag innan spararen får besked om att affären gått igenom.

Orsaken till denna seghet i systemet visar sig inte helt lätt att reda ut. På Pensionsmyndigheten säger fondchefen Mats Öberg att extradagen infördes i maj 2006. Den var då ett krav från Riksgälden som tillhandahåller kredit för Pensionsmyndigheten för att denna ska kunna genomföra fondbyten åt sina sparare.

– Riksgälden behöver avisering en dag innan. När det infördes maj 2006 kom det som ett krav men sedan togs det bort från förordningen som styr Riksgälden. Det kan nog vara 1,5 år sedan, jag är inte säker, säger Mats Öberg.

På Riksgälden slår man ifrån sig och menar att bromsklossen inte ligger i deras kreditgivning.

– Vi kan ge krediter på ett par timmar, säger Jenny Rolling, chef för statens internbank på Riksgäldskontoret.

Den uppgiften verkar inte ha nått Pensionsmyndigheten. När DN Ekonomi ringer tillbaka till Mats Öberg och upplyser om Riksgäldens inställning till snabb kreditgivning verkar han förvånad. Sen medger han att problemet kanske ändå ligger i den egna myndighetens byråkrati.

– Även om Riksgälden säger att de kan göra det på några timmar, är det inte säkert att vi kan göra det. Vi har byggt våra verksamheter på olika sätt. Det är svårt att ändra tillbaks.

Men om Riksgälden säger att det inte är ett problem med snabba krediter och det har gått 1,5 år. Hur lång tid tar det att styra om verksamheten?

– Jo, men under tiden ändrades andra saker hos oss. Dels krävs omfattande IT-utveckling, sedan är det tajtare med tid. Vi har varit rädda för att ändra detta, säger Mats Öberg.

DN Ekonomi har utan framgång sökt finansmarknadsminister Peter Norman (M) och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). Kristerssons pressekreterare Johan Stuart säger dock att man har uppmärksammat problemet med segheten i PPM-systemet.

– Det är något som kommer att tas upp till diskussion. Men i nuläget finns inga skarpa förslag lagda om eller hur det ska förändras, säger han.

 

Fakta:PPM höjde taket under finanskrisen

Finanskrisen 2008 innebar att dåvarande PPM, numera Pensionsmyndigheten, tvingades öka kapaciteten för hur många fondbyten som man klarar per dag. Tidigare var det 60 000 som var taket, men 2008 höjdes det till 100 000 per dag. Det skedde genom att den kredit som PPM utnyttjade hos Riksgälden höjdes från 4,5 miljarder till 6,5 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.