Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Onoterade aktier en fälla för sparare

Onoterade bolag kan bli en fälla för små­sparare. Det har kunder hos kritiserade sparbolaget Acta fått känna av.

– Många har köpt de onoterade fastighets­aktierna som bara Acta kan förmedla till försäljning, säger Ulf Rydstedt på Konsumenternas Bank och finansbyrå.

Onoterade aktier handlas inte på någon börs och kan därför vara mycket svåra att sälja. Ett exempel på det har svenska kunder i det norska finanshuset Acta råkat ut för. Bolaget har fått tillståndet indraget för det norska bolag där spararnas kapital legat.

De 52 000 svenska kunderna måste flytta över tillgångar till ett annat bolag. I ett brev från Acta står det att kunderna kan välja en annan leverantör. Men de som har onoterade aktier har hamnat i en rävsax.

”Observera att du inte kommer att kunna använda Actas andrahandsmarknad för onoterade aktier om du väljer att flytta dessa till annan aktör och att det därför kan vara svårt att sälja dessa,” varnar bolaget.

Flera sparare har hört av sig till DN om problemen. Värdet för vissa aktier har mer än halverats och för de som vill sälja finns inga köpare.

– Jag har begärt att få ut mina pengar men det går inte och man får inga besked om när det kan bli av, vittnar en sparare.

Oroliga kunder har också hört av sig till Finansinspektionen, Allmänna reklamationsnämnden och Konsumenternas Bank och finansbyrå.

– Många har köpt de onoterade fastighetsaktierna som bara Acta kan förmedla till försäljning. I avtalsvillkoren står det att de ska vara behjälpliga, men de håller ingen marknad, säger Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas Bank och finansbyrå.

Det är inte första gången som Actas kunder har fått problem.

För några år sedan fick de rådet att ta lån för att köpa värdepapper utgivna av den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers. När banken gick i konkurs satt sparare kvar med stora lån och i praktiken värdelösa investeringar. Fortfarande pågår ett stort antal rättstvister i den härvan.

Hos Allmänna reklamationsnämnden, som prövar konsumenttvister, är Acta flitigt förekommande med över 300 anmälningar genom åren vilket är många för ett bolag, enligt ARN.

Actas informationsdirektör Mirja Herdin svarar i ett mejl till DN att det fram till finanskrisen hösten 2008 fanns en andrahandsmarknad för fastighetsaktierna men att efter krisen har köparna varit betydligt färre.

Enligt Mirja Hedin ska bolaget ha upprättat en frivillig tilläggstjänst i form av en marknadsplats för att komma tillrätta med problemen.

När det gäller de många anmälningar till ARN menar Mirja Hedin att siffrorna delvis är missvisande, att en stor del av ärendena avser turerna kring Lehman Brothers konkurs.

– Och i de flesta av dessa fall har ARN valt att inte gå på de klagandes linje, menar hon.

Lars Enkvist förlorade en kvarts

Lars Enkvist förlorade en kvarts miljon kronor när han följde Actas investeringsråd. Läs mer.

Frågor & Svar:

1. Vad är Acta?

Ett norskt finanshus med olika former av investeringsverksamhet. Bolagen står under tillsyn av den norska övervakningsmyndigheten Finanstilsynet, .

2. Vad har hänt?

Finanstilsynet har hittat allvarliga och systematiska brister hos Acta Asset Management där svenska kunders kapital varit placerade. Bolaget har fått sitt tillstånd återkallat. Kunderna måste därför flytta sitt kapital till ett annat bolag. Moderbolaget Acta Holding är noterad på Oslobörsen. Bolagets aktie har rasat kraftigt det senaste året.

3. Vad har Acta för verksamhet i Sverige?

Acta Finans är ett dotterbolag till det norska bolaget med verksamhet i tolv svenska städer med huvudkontor i Stockholm. Bolaget är en försäkringsförmedlare med cirka 52 000 svenska kunder som också bland annat får ge råd om finansiella instrument inom försäkring och om fonder. Bolaget har också ett antal fastighetsbolag på olika marknader som kunder kan köpa aktier i.

Bolaget har tillstånd från Finansinspektionen men står inte under den svenska myndighetens tillsyn.

”De har vilselett mig”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.