Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Önskvärt med mer stabila bostadspriser

Det är bra om bostadspriserna slutar stiga. Även en måttlig nedgång kan tolkas positivt och ses som en normalisering. Vad man kan frukta är ett plötsligt prisras som ställer till problem för ekonomin i stort.

Har vi en bubbla eller inte? Det har varit en av vanligaste frågorna när bostadspriser diskuteras. Men på detta finns inget givet svar, eftersom finansiella bubblor kan konstateras först när de har spruckit.

Höga bostadspriser är dock inte liktydigt med spekulation. Det kan finnas sådana inslag, men samtidigt går att hitta sakskäl till de senaste årens branta prisuppgång.

Stark efterfrågan och begränsat utbud räcker ganska långt för att driva upp priserna. Det gäller särskilt när inkomsterna stiger och räntorna är rekordlåga. En stark börsutveckling gör att det också finns kapitalvinster att använda till bostadsköp.

Även skattereglerna bidrar till höga bostadspriser. Avdragsrätt för ränteutgifter och låg fastighetsavgift gör det relativt billigt att bo, medan reavinstskatten gör det dyrt att flytta.

Men allt detta betyder inte att bostadspriserna måste fortsätta att stiga. Förr eller senare nås en mättnad.

Vid höga prisnivåer kan det dessutom räcka med små störningar för att stämningen ska svänga. Till exempel kan diskussion om skärpt amorteringskrav och om minskning av ränteavdragen kan göra somliga mer försiktiga,

Om följden blir en stabilisering av bostadspriserna, ska det välkomnas. En prisuppgång som går mycket snabbare än löneökningarna är i längden inte hållbar.

En måttlig nedgång är inget konstigt när bostadspriserna har stigit kraftigt. Ett plötsligt prisras skulle vara värre, särskilt som det får många bostadsinnehavare att samtidigt dra åt svångremmen. Det kan bädda för en djup lågkonjunktur.

Läs även:  De flesta behöver inte vara oroliga

Läs även: Bopriserna i Stockholm kan falla

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.