Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ont om nyttiga fiskfetter i flera omega-3-tillskott

Vissa tillskott ger långt mer omega-3 än vad kroppen behöver. Andra innehåller knappt några nyttiga fiskfetter alls. Det visar Testfaktas analys av åtta kosttillskott som rekommenderas för barn.

Efter de senaste årens hälsorön kring det nyttiga fiskfettet är det många föräldrar som börjat ta ­genvägen via kosttillskott i form av olja, kapslar eller tillsatt godis.

– Omega-3 är en grupp livsnödvändiga fetter som vi måste få i oss via kosten. För barn behövs omega-3 bland annat för kroppens hjärn- och synfunktioner, säger Hanna Eneroth, nutritionist på svenska Livsmedelsverket.

– Men det kan tyckas lite onödigt att lägga pengar på en sådan här produkt. Det finns mycket nyttig mat man kan köpa i stället.

Åsa Karlsson är produktchef på Acrilex som säljer KidsZoo.

Även om man följer det rekommenderade dagliga intaget på förpackningen så får man inte något nämnvärt tillskott av omega-3, visar testfaktas jämförelse.

Åsa Karlsson tycker inte att KidsZoo vilseleder konsumenten.

– Vår produkt ska inte kompensera annan kost utan endast vara ett komplement. Men under våren kommer vi byta ut den mot en produkt med något högre halt omega-3, säger Åsa Karlsson.

Om KidsZoo knappt ger något tillskott alls, ger vissa preparat långt mer omega-3 än vad kroppen faktiskt behöver.

Även barn som vägrar äta fisk får i sig omega-3 från exempelvis rapsolja.

Hanna Eneroth på Livsmedelsverket tycker dock att det är totalthalten omega-3 som är intressant i sammanhanget.

– Bortsett från för tidigt födda och eventuellt riktigt små barn, kan både barn och vuxna omvandla omega-3-fettsyran alfa-linolensyra till de andra omega-3-fettsyror som kroppen behöver.

– Det är dessutom bättre att kroppen själv får omvandla alfa-linolensyra till de fettsyror som den behöver just då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.