Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ont om plats för nya tusenlappen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är inte lätt att få tag i den nya tusenlappen med Dag Hammarskjölds porträtt. Sedeln får helt enkelt inte plats i bankernas sedelmaskiner sedan tvåhundrakronorssedeln togs i bruk. Några banker har den inte alls och tusenlappar har aldrig funnits i automaterna.

– Vi tillhandahåller de sedlar bankerna efterfrågar. Vi vet att varken Handelsbanken eller Swedbank har tusenkronorssedeln men att Forex har den, säger Leif Jacobsson, projektledare för utbytet av sedlar och mynt vid Riksbanken, till Sydsvenskan.

Hur övriga banker gör kan skilja sig från kontor till kontor.

Enligt Leif Jacobsson är det många som hör av sig till Riksbanken och vill ha tag i sedeln med Hammarskjöld på. Omkring en miljon sedlar ska finnas i omlopp, så någonstans därute finns de rimligtvis. Ett tips för den tusenlappssugne är att kontakta bankernas kundtjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.