Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Oönskad klapp kan bli bra present

Många julklappar är allt annat än önskade. Två av tio paket som levereras av tomten kunde lika gärna ha fått stanna på affärernas hyllor visar en undersökning gjord av nätsajten eBay som presenterades av Sky Channel på torsdagen.

Bara i Storbritannien spenderas 13 miljarder kronor på ovälkomna julklappar. En tidigare undersökning, gjord i slutet av december förra året, visade att 57 procent av amerikanerna fick minst en julklapp som de helst velat slippa.

Samtidigt kan många klappar se fram emot ett nytt liv i form av "regifting", ett uttryck skapat i ett "Seinfeld"-avsnitt 1995. Genom att ge bort en oönskad gåva till någon annan kan man slå två flugor i en smäll. Är det fortfarande inslagen i skyddande plast underlättar det givetvis.

Metoden har fått en allt högre acceptans i USA där den praktiserats av bland andra president George W Bush som gett bort en hund som han fått av den bulgariske presidenten Georgi Parvanov till en vän i Maryland.

Att sälja sina klappar på sajter som Blocket, tradera eller eBay har också blivit allt vanligare. Enligt en undersökning som gjordes av Tradera i december 2006 brukar fyra av tio svenskar få klappar de helst vill göra sig av med fortast möjligt.

På Blocket märks en tydlig ökning av försäljningen efter jul och marknadschefen Fredrik Storm säger till TT att det märks att många av de varor som läggs ut till försäljning efter jul fortfarande ligger i sin originalförpackning. På så sätt kan en ovälkommen gåva förvandlas till lite snabba pengar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.