Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Opec närmare beslut om ökad produktion

Osäkerheten inför fredagens Opecmöte pressar upp världsmarknadspriserna på råolja. Arkivbild.
Osäkerheten inför fredagens Opecmöte pressar upp världsmarknadspriserna på råolja. Arkivbild. Foto: AP/TT

Oljekartellen Opec har nått ett avtal om att öka produktionen med cirka en miljon fat per dag från och med juli, skriver AFP med hänvisning till Saudiarabiens oljeminister. Uppgörelsen omfattar Opecländerna och dess allierade, däribland Ryssland.

Den verkliga ökningen kommer att bli mindre än en miljon fat eftersom flera Opecländer inte väntas kunna nå upp till sina produktionskvoter, uppger källor för Reuters. Därmed ser uppgörelsen ut att ligga i linje med analytikernas förväntningar om en produktionsökning på 500.000 till 600.000 fat per dag.

Att Opec närmat sig ett avtal om ökad produktion stod klart tidigare under fredagen, då Irans oljeminister Bijan Zanganeh signalerade att landets motstånd mot en produktionsökning mjuknat.

- Vi håller på att koka ihop något, sade Zanganeh till journalister efter att ha träffat Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih inför fredagens Opecmöte i Österrikes huvudstad Wien.

Tidigare har Iran sagt nej till Saudiarabiens förslag att öka oljekartellens produktion med en miljon fat per dag. Ryssland, som inte ingår i Opec men som närvarar vid mötet, stödjer däremot förslaget. Men nu tycks alltså Saudiarabien ha övertalat ärkefienden Iran att samarbeta.

Opec började 2017 att begränsa produktionen i syfte att få upp priserna. Men priserna har nu nått så pass höga nivåer att trycket på Opec växer från stora oljekonsumenter som USA, Kina och Indien.

Osäkerheten inför Opecmötet fick världsmarknadspriserna på råolja att stiga under fredagens tidiga handel. Och efter uppgifterna om att ett avtal nu nåtts steg priserna ytterligare, trots att innebörden av uppgörelsen alltså ska vara att produktionen ska ökas.

Vid 15-tiden på fredagen, svensk tid, kostade Nordsjöolja för leverans i augusti 75:02 dollar per fat, en uppgång med 1:97 dollar jämfört med föregående handelsdag. USA-oljan hade stigit i pris med 1:65 dollar till 67:19 dollar per fat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.