Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Operatörer sågar gratis roaming

Svenska operatörer är kritiska till ett EU-förslag som bland annat tvingar operatörer i EU att erbjuda gratis roaming, alltså där mobiltrafiken går via andra operatörers nät.

EU-kommissionären Nellie Kroes vill driva igenom paketet där förslaget ingår så snart som möjligt, bland annat för att få i gång investeringar i telekomsektorn, sade hon vid en pressträff i Stockholm i dag.

Kroes är orolig för att Europa halkar efter inom mobilt bredband jämfört med andra delar av världen.

– Sverige är bäst i klassen i flera ämnen, men tittar man på resten av Europa är det inte fallet, säger hon till TT.

Enligt Ingrid Stenmark, chefsjurist på Telia Sonera, riskerar dock förslaget tvärtom att leda till minskade investeringar i mobilnäten.

– Det här är ett paket som leder till mer reglering, inte mindre, samtidigt som det leder till mindre investeringar, inte mer.

Peder Ramel, koncernchef för Tre, pekar på att EU sedan flera år tillbaka har pressat operatörerna att sänka sina roamingpriser genom att sätta en övre prisgräns. Den modellen gillar han bättre än den som nu föreslås - att operatörerna ska erbjuda samma priser för samtal och mobilsurf i utlandet som i abonnentens hemland.

– Vi skulle kunna sänka priserna mycket mer om EU-kommissionen hade fortsatt pressa operatörerna.

Förslaget kommer att slå mot mindre operatörer, och de som gynnas är ett fåtal riktigt stora operatörer nere på kontinenten, som kommer att kunna bilda allianser, tror Ramel.
Förutom gratis roaming innehåller paketet bland annat också ett förslag om att operatörer inte ska få ta extra betalt av konsumenten för samtal som tas emot utomlands. Men det finns inget som hindrar operatören som äger de utländska näten att ta extra betalt, och eftersom fler svenskar reser till Sydeuropa än tvärtom så pekar Ramel på att exempelvis nordiska operatörer riskerar att förlora på det.

– Det är inte ett nollsummespel, säger Peder Ramel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.