Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 12:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/oppositionen-ger-ris-och-ros-at-regeringens-elstod/

EKONOMI

Oppositionen ger ris och ros åt regeringens elstöd

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska staten tjänar stora pengar på elprisrusningen, genom höjda momsintäkter. Nu ”betalar man tillbaka” med ett stöd på sex miljarder. Förslaget möts av både ris och ros:

– Dyrt och kortsiktigt, vi hade hellre velat se hållbara satsningar på energieffektivisering, säger Centerpartiets Martin Ådahl.

Det finns två tydliga vinnare på de höga elpriserna. Dels elproducenter som Vattenfall – dels staten. Kalla vinterdagar ökar förbrukningen och därmed energiskatten, som drog in 26 miljarder under 2021. Från den 1 januari i år är energiskatten 36 öre per kilowattimme.

Staten får också också in moms på elen, den är 25 procent och läggs på elpriset. Hittills har Skatteverket fått in närmare 16 miljarder i ”elmoms” för 2021, men inbetalningarna fortsätter in i februari. Siffran för 2020 var drygt 14 miljarder.

Moderaterna föreslog redan före årsskiftet att ett förväntat överskott på sju momsmiljarder under vintern borde gå tillbaka till konsumenterna. Partiet ville därför slopa energiskatten under januari och februari. Nu föreslår regeringen ett stöd på max 6 000 kronor för tre vintermånader – totalt handlar det om sex miljarder kronor för 1,8 miljoner hushåll.

– Tekniken för stödet är inte viktigt, det är bra att regeringen gör något, vi har ju pressat på. Men vi är kritiska till att stödet inte gäller alla hushåll och inte heller ett stort antal tjänsteföretag, som drabbas hårt av priserna, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Men ska ni rösta för förslaget?

– Vi har ju inte sett ett riktigt förslag än, bara hört om det. Vi drog ju frågan till finansutskottet tidigare i veckan, vi kommer att fortsätta diskussionerna där, säger Svantesson.

Bild 1 av 2 Elisabeth Svantesson
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2 Martin Ådahl
Foto: Alexander Mahmoud

Martin Ådahl är ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet:

– Om både regeringen och moderaterna vill ha detta kortsiktiga dyra och kortsiktiga stöd måste vi ändå titta på det noggrant och konstruktivt, men vi vill egentligen ha en långsiktig lösning. Konsumentpriserna är väldiga hög i Sverige.

Han fortsätter:

– Det finns mycket att vinna för hushållen med att satsa på energieffektivisering. Vi vill bredda användningen av det så kallade gröna rot-avdraget till att täcka sådana åtgärder. Vi vill också se över de höga skatterna och avgifterna säger Martin Ådahl.

Märta Stenevi, språkrör för miljöpartiet
Märta Stenevi, språkrör för miljöpartiet Foto: Beatrice Lundborg

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi ser positivt på regeringens förslag till tillfälligt stöd, men vill ha mer:

– Det vore bra om man samtidigt kunde ge kraftiga subventioner för att hushållen kan gå från direktverkande el till mer effektiva system. Vi vill också snabbt se ett liknande som om fattar även småföretag. Det handlar om åtgärder som skulle ge en permanent lägre elkostnad och en bättre beredskap om vi ser samma situation nästa vinter.

Hon vill också påminna om att moderaterna var med och strök två förslag till energibesparing ur den sista budget miljöpartiet lade före avhoppet.

– Det var energieffektiviseringsstöd dels till flerfamiljshus dels till industrin. Vi hoppas att dessa snart kan komma tillbaka.

Läs också: Hårdast drabbade ska få hjälp med höga elräkningar

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt